Zástupci královédvorského safari parku kontrolují v Africe nosorožce a domlouvají další spolupráci

16. únor 2023 10:19

Skupina pracovníků Safari parku Dvůr Králové je od začátku minulého týdne pracovně v Africe. Cestují po Keni. Jaký tam mají program, to už je první otázka na ředitele královédvorské zoologické zahrady Přemysla Rabase.

Co všechno už máte v Keni za sebou?

Čtěte také

Ono to vypadá romanticky, kdyby posluchači mohli být na místě, kde právě sedím, tak koukám na pláně rezervace Ol Pejeta a kolem mne pochodují zebry a létají bulbulové a další afričtí ptáci. Ale to podstatné se odehrává o několik desítek metrů dál v ohradě, kde mezinárodní tým expertů prověřuje zdravotní stav dvou našich samic nosorožce severního.

To byl jeden ze dvou hlavních úkolů, proč jsme do Afriky jeli.

A tím druhým důvodem bylo co?
Do Afriky jezdíme každý rok dvakrát nebo třikrát, nejen do Keni, ale také do Tanzánie, kde jsme kdysi spolupracovali s Tony Fitzjohnem. Tam jsme posílali naše černé nosorožce, to je ten druhý projekt. Druhý nejvýznamnější z těch projektů, které dvorský safari park v Africe má.

Čtěte také

Tam došlo před několika lety ke změně, Tony Fitzjohn přerušil spolupráci s tanzánskou správou národních parků a odešel do Keni. A bohužel před několika měsíci zemřel. Takže se už nemohlo uskutečnit naše plánované společné setkání a návštěva rezervace Kora, kde kdysi začínal se slavným Georgem Adamsonem, manželem Joy Adamsonové, které proslovil příběh lvice Elsy.

My jsme do Kory chtěli, ale tím, že se ta situace takto zkomplikovala, tak se to odložilo. A mohli jsme to uskutečnit až teď. Bylo to hodně emotivní, protože jsme se setkali s ženou Tonyho Fitzjohna Lucy na místě, kde jsou pochováni dva lvi o které se kdysi staral, a také George Adamson, jeho bratr Terence Adamson a kde je dnes i mohyla Tony Fitzjohna.

Čtěte také

To byl takový emotivní začátek, ale pak jsme se bavili o možnosti, jak navázat na spolupráci, kterou jsme měli. Protože jak Lucy Fitzjohn, tak i jejich syn chtějí pokračovat v ochranářské práci. A my bychom rádi jejich projekty podpořili.

V Africe jste od minulého pondělí. Chystáte se už zpátky do České republiky, anebo máte v Africe další program?
Už to bude velmi rychlé. Dnes bychom měli odjet do Nairobi na setkání s pracovníky našeho zastupitelského úřadu. A zítra večer bychom měli odlétat do Evropy.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související