Zásah u dopravní nehody si záchranáři procvičili na novém úseku dálnice D11 z Hradce k Jaroměři

9. prosinec 2021

Nový úsek dálnice D11 z Hradce Králové na Jaroměř ještě není v provozu a už se na něm stala vážná dopravní nehoda. Naštěstí jen simulovaná - k převrácenému autu se dvěma pasažéry vyráželi na cvičný zásah hasiči, policisté i zdravotníci z Hradce Králové i Jaroměře. 

Čtěte také

Nehodu na 107. kilometru dálnice D11 ve směru na Jaroměř oznámil náhodný svědek na tísňovou linku v deset hodin dopoledne, první jednotky záchranářů - hasiči z Jaroměře - byli na místě do pěti minut a prakticky okamžitě se pustili do vyprošťování zaklíněného řidiče a jeho spolujezdce.

Samotné vyproštění posádky havarovaného auta bylo hotové za pár minut, prakticky půl hodiny po nahlášení události už bylo po zásahu.

Čtěte také

Záchranáři byli spokojení s tím, že si mohli v praxi osahat nový úsek dálnice a vyzkoušet si třeba dojezdové časy. Úplně všechno ale cvičení záchranářům neukázalo. V uvozovkách „chybělo“ třeba náledí nebo složitější přírodní podmínky, které by mohly dojezdové časy ještě změnit.

„Dnes jsme cvičili za naprosto ideálních podmínek. Provoz byl pouze na příjezdu k dálnic, samotná dálnice už byla prázdná, což se za reálné situace málokdy stane, říká ředitel krajských hasičů David Pouč.

Nový úsek dálnice ale není ničím výjimečný a záchranáře by neměl zaskočit, myslí si Petr Dušek z krajské dopravní policie. „Uvidíme, co ukáže provoz jako takový, hlavně v zimním období. Ale zatím se nejeví, že by tady měla být nějaká specifika, která na běžných dálnicích nejsou.

Čtěte také

Hasiči, záchranka i policisté předpokládají, že i když v kraji vzroste s otevřením dálnice počet kilometrů silnic s hustým provozem, nehod bude méně.

Uleví se totiž souběžné přetížené silnici I. třídy, připomíná ředitel krajské záchranky Libor Seneta. „Komunikace z Hradce Králové na Jaroměř je jednou z nejvytíženějších v našem kraji. A co se týče nehod, tak je to jeden z nejvíc nehodových úseků. To znamená, že my si skutečně od nového úseku dálnice slibujeme, že nám počet zásahů ubude.

Na nový úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře řidiči vyjedou poprvé 17. prosince.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.