Zaměstnanci ve firmách se musí znovu povinně testovat na covid-19 a to rovnou dvakrát týdně

17. leden 2022 09:30

Vláda znovu nařídila povinné testování zaměstnanců na koronavirus. Cílem je podchytit v co nejkratším čase co nejvíc případů, hlavně kvůli rychle se šířící variantě omikron. Pravidla začala platit v pondělí 17. ledna a týkají se úředníků ve státních úřadech, zaměstnanců ve firmách i živnostníků. Testování je nařízené dvakrát týdně, týká se i očkovaných a lidí po prodělání nemoci.

V náchodské společnosti ATAS, zaměstnávající zhruba osm stovek lidí, zjišťoval informace reportér Václav Plecháček.

Jakým způsobem se zaměstnanci firmy testují?

Každý na svém pracovišti, tedy někdo v kanceláři a většina na dílnách.

Čtěte také

Před jednou s dílem právě stojím. Pracovníci se tam sešli u jednoho velikého stolu a podle pokynů mistrové se otestovali. Obdobné to bude v průběhu celého dne, podle toho, jak budou zaměstnanci nastupovat do práce.

Zatím test ukázal pozitivitu u jedné zaměstnankyně.

Firma používá testy pomocí stěru z okraje nosu. Podle vedení společnosti s tím nikdo nemá problém, není tady člověk, který by testování odmítal. Očkovaných je 82 procent zaměstnanců, firma vakcinaci umožňuje přímo na pracovišti po domluvě se zdravotníky z nedaleké nemocnice.

Testuje se napříč celou republikou. Co čeká zaměstnance po pozitivním testu?

Po pozitivním antigenním samotestu je karanténa na pět dní. Pokud se v té době u pozitivně testovaného vyskytnou příznaky, nevrací se po pěti dnech do práce, ale měl by kontaktovat svého praktického lékaře. Ten ho případně pošle na PCR test.

Čtěte také

Při pozitivním nastupuje člověk do izolace, po negativním může karanténu okamžitě ukončit. Měsíčně jich bude možné absolvovat až pět, zdarma budou jen pro očkované nebo pro ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce.

Tady ve firmě ATAS to dělají tak, že pozitivně testovanou osobu pracovníci okamžitě objednali na PCR test. Očkovaným to bude hradit jejich zdravotní pojišťovna a neočkovaným zaplatí PCR test firma.

A jak mají po pozitivním testu svých zaměstnanců postupovat firmy? A koho se znovuzavedené povinné plošné testování netýká?

Pozitivní samotesty zaměstnanců na covid-19 se hlásí na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Tam firmy rovnou mohou požádat pro zaměstance o neschopenku.

Čtěte také

Lidé, kteří nebudou mít neschopenku, mohou dál pracovat v karanténě z domova. Povinnost nahlásit výsledky testů je do dvou dnů od testu.

Zaměstnanci v případě vydání karantény a neschopenky přijde SMS zpráva. A pokud se nějaký zaměstanec odmítne testovat, musí ho firma nahlásit krajské hygienické stanici.

Testovat se nemusí ti, co pracují z domova, ani živnostníci, kteří nepřicházejí do kontaktu s jinými lidmi, samozřejmě kromě členů své domácnosti. Povinnost se netýká ani těch, kteří doloží negativní antigenní test z laboratoře ne starší než jeden den nebo negativní PCR test z posledních 72 hodin.

Spustit audio

Související