Záludnosti pečení chleba. Ten je sice vždy o dvou kůrkách, ale není kůrka jako kůrka

2. květen 2017

Radioporadna: Jakub Jeřábek - Záludnosti pečení - Jak na pečení chleba, přípravu kvásku? Sražené těsto a další katastrofy. Tipy a triky při pečení. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Abyste slavili s domácím chlebem úspěchy, nezapomeňte přesít mouku, použít jen čerstvé kvasnice. A počítejte s tím, že na žitný chleba budete muset použít kvásek.

Lidí, kteří si pečou chleba doma, neustále přibývá. Mnozí nadšenci ale v počátcích tápou. Těsto můžete připravit v míse jako naše babičky, výborným pomocníkem jsou i domácí pekárny. Při jejich výběru ale záleží na tom, co umějí.

Základem je výběr mouky. Řeklo by se, že je jedno, jakou koupíte. Ale hladká mouka se dělí podle kvality, hlavně podle podílu lepku. Čím více, tím lépe. Zdravá je celozrnná mouka. Hodně lidí se ptá: "Jaká celozrnná, když je rozemletá stejně jako obyčejná hladká?" Zrna pšenice nebo žita před mletím zbavují slupek. U celozrnné mouky se tyto slupky rozemelou a vracejí se do umleté mouky, což dělá dobře našim střevům.

Ne nadarmo se v každém receptu nejen ze starých kuchařek píše, že mouka by se měla před použitím prosít. Není to jen tak nějaký výmysl. Když budete používat mouku třeba na jíšku, je to jedno. Ale do všech kynutých těst je to správně. Těsto se nakypří a lépe kyne. Proč? Zeptejte se babičky na její zkušenosti. Každopádně to funguje.

Krajíce chleba

Pekařské droždí je živoucí organismus. Jeho buňky mají schopnost přeměňovat přirozené cukry přítomné v mouce na alkohol a oxid uhličitý. A právě posledně jmenovaný způsobuje kynutí těsta. Kontrolujte data na obalu. Po expiraci postupně ztrácí svoji účinnost.

Pokud budete péct chléb s většinovým podílem pšeničné mouky, jako základní poměr se v praxi osvědčilo dát 500 gramů mouky a 300 ml vody. Tento poměr se osvědčuje zhruba až do 40% podílu žitné mouky. Čím více žitné, tím se pak osvědčuje nepatrně přidat vody. Těsto je se zvětšujícím se poměrem žitné mouky těžší.

Robot nebo pekárna jsou moderními pomocníky, kteří přibližují možnost péci si domácí chléb pravidelně. Ale samozřejmě: stejně dobře si umícháte těsto i ručně, jen vás to bude stát daleko víc energie.

Nespěchat, to je základním předpokladem při přípravě těsta. U běžného pšenično-žitného těsta musíte nechat kynout natřikrát, postup bude trvat minimálně tři hodiny. Ať už přenecháte postup pekárně, anebo ho budete připravovat klasicky, musíte těsto propracovat a nechat kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí objem. Pak opakovat totéž a pak vyklopit na vál. Tam dokyne, dokud se vám nerozpálí trouba.

Spustit audio