Zahraniční studenti dobrušského gymnázia se na konci školního roku vrací domů. A bude se jim stýskat

26. červen 2022 08:27

Zahraniční studenti z dobrušského gymnázia se vrací domů do Jižní Ameriky, do Chile a Argentiny. Jeden z nich tu pobýval půl roku, druhý dokonce rok. Do školy chodili s českými dětmi, volný čas trávili s kamarády a ubytováni byli v běžných rodinách. A i když se oba těší na své rodiče a přátele, po Česku se jim prý bude stýskat. 

Čtěte také

Učitel Petr Pokorný právě italsky vysvětluje španělsky mluvícím studentům, jaká cvičení mají udělat v učebnici češtiny. Jak přiznává, na začátku jejich pobytu byla domluva trochu komplikovaná. „Já neumím španělsky a ze začátku, když k nám kluci přišli, mezi italštinou a španělštinou je mnoho podobností, tak jsme se takto domlouvali.“

„Pro mne byl první měsíc moc těžký. Bolela mne hlava, protože český jazyk je moc obtížný a já jsem nic nerozuměl, potvrzuje Joakim slova učitele a popisuje své začátky po příjezdu z Chile.

Hlavním důvodem, proč si vybral Českou republiku, ale překvapivě nebylo samotné studium. „Já znám z České republiky lezce Adama Ondru. Také chci být tak dobrý jako on, protože jsem si vybral pobyt zde.

Dalším studentem je Matyas z Argentiny. Ten si naši zem vybral kvůli architektuře. „Protože Česká republika má úžasnou architekturu. Například pražský Karlův most a další stavby se mi moc líbí.

To, že k nám do Čech přijeli studenti z odlišné kultury, podle Petra Pokorného prospívá také našim studentům. „Vidíme, že naši studenti jsou přátelští. Hned od prvního týdne oba zahraniční hosty krásně přijali. Oba kluci v hodinách výtvarné výchovy a zeměpisu mluvili o svých zemích, takže to byl takový čerstvý pohled do Latinské Ameriky.

Čtěte také

Mít na škole zahraniční studenty je důležité i podle ředitelky Lenky Hubáčkové. I když přiznává, že poslat náctileté dítě na tak dlouhou dobu mimo domov ona sama obdivuje. „Musím přiznat, že jak rodiče, tak žáky, kteří k nám přijíždí, velmi obdivuji. Protože to vnímám jako obrovský krok do neznáma. A pro naše děti je to vždy obohacující.

„Oni musí sdílet a velice často také chtějí sdílet a dělí se o své zkušenosti a o to, jakým způsobem my tady žijeme, dodává Lenka Hubáčková.

Zahraniční studenti zůstanou v České republice ještě do konce června. Jestli od září na dobrušské gymnázium nastoupí další cizinci, teď ještě není jasné.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související