Univerzita nezahálí ani v létě. Do Hradce Králové míří stovky zahraničních studentů

8. červenec 2019 09:33

Většina českých škol v úvodu léta zeje prázdnotou – studenti odjeli na prázdniny. To ale rozhodně neplatí o kampusu Univerzity Hradec Králové. Na všechny čtyři fakulty míří v rámci letních škol přes dvě stovky zahraničních studentů z desítek zemí světa.

Opravy budov za téměř půl miliardy korun plánuje během tří let Univerzita Hradec Králové

Univerzita Hradec Králové

Univerzita Hradec Králové připravuje opravy za téměř půl miliardy korun. Většinu prostředků bude mít ze státního rozpočtu. Už letos v létě chce škola za 2,5 milionu korun obnovit v kampusu Na Soutoku odpočinkové zóny pro studenty. Obnovy by se v příštích letech měly dočkat Palachovy koleje, ale také interiéry budov Filozofické a Pedagogické fakulty. 

„Internacionalizace je jednou z priorit naší univerzity. Studenti partnerských zahraničních vysokých škol mají každoročně veliký zájem o letní školy v Hradci Králové. Většina studentů pak letní školu využívá jako aklimatizaci před semestrálním pobytem následně stráveným v České republice,“ říká o letní výuce na UHK rektor Kamil Kuča.

Největší letní školu co do počtu účastníků nabízí Fakulta informatiky a managementu (FIM UHK), kde je aktuálně registrováno 128 zahraničních studentů ze sedmi partnerských univerzit hlavně asijského kontinentu, což je stoprocentní nárůst počtu studentů ve srovnání s minulým rokem. Letní škola CZECH IT OUT 2019 tu potrvá od 8. července do 5. srpna.

„V průběhu celého měsíce jsme pro studenty připravili takový doprovodný program, kterým jim chceme přiblížit historii i současný život v České republice. Zařadili jsme například oblíbenou prohlídku Pevnosti Josefov, návštěvu hradu Valdštejn, procházku po Starém Městě pražském, exkurzi nebo večerní program hradecké observatoře,“ říká vedoucí Institutu dalšího vzdělávání FIM UHK Helena Holubičková.

Výuka Letní školy algebraické geometrie na Přírodovědecké fakultě UHK

Základní výuka je rozdělena do dvou odborně zaměřených proudů – Modern Information Technologies a Business and Intercultural Studies. Výuku pak doplní exkurze v zajímavých a významných firmách jako jsou Petrof, spol. s r.o., Elega, spol. s r.o., ELLA-CS, s.r.o. nebo Škoda Auto a.s.

Na Přírodovědecké fakultě letní školu organizují hned dvě katedry

Skupinu 30 zahraničních studentů z Ruska, Ukrajiny i Řecka, kteří se sem znovu sjedou na Letní školu geometrie a topologie, očekává Katedra matematiky. Škola tematicky navazuje na Jarní školu diferenciální geometrie a topologie, která na PřF UHK proběhla v květnu 2018, a Letní školu algebraické geometrie ze srpna 2018.

Účastnící Letní školy Filozofické fakulty UHK na výletě - Safari Park Dvůr Králové

„Jak diferenciální geometrie, tak topologie představují významnou část současné matematiky a mohou mít různé aplikace, např. i v teoretické fyzice, ale mají i velmi praktické využití, např. v procesu vidění člověka nebo v procesu těžby ropy,“ vysvětluje smysl letní školy Anton Galaev, hlavní organizátor z Katedry matematiky PřF UHK

A dodává: „Z 85 přihlášených jsme vybrali 30 nejnadanějších studentů. Pobyt se uskuteční od 1. do 31. srpna.“

Univerzita Hradec Králové vznikla v roce 1959 jako Pedagogický institut. Z něj se postupně etablovala největší vědecko-vzdělávací instituce v regionu, která se v současné době skládá ze čtyř fakult – Fakulty informatiky a managementu, Filozofické fakulty, Pedagogické fakulty a Přírodovědecké fakulty. Univerzitu aktuálně navštěvuje více jak 6000 českých studentů, dále pak 501 studentů ze zahraničí. Univerzitní život se soustředí do moderního kampusu Na Soutoku v Hradecké ulici. Rektorem UHK je prof. Ing. Kamil Kuča, Ph.D.

Katedra chemie PřF UHK očekává také třicítku studentů. Ti přijedou ze dvou čínských univerzit – z Nanjing University a Yangtze University, a to v rámci Letní školy toxikologie. Budoucí toxikologové se na Univerzitě Hradec Králové během července zaměří na různé stránky toxikologie v životním prostředí a na její problematiku spojenou s lidským zdravím.

Náměstí Václava Havla bude uvnitř univerzitního kampusu Na Soutoku v Hradci Králové

Letní škola pro asijské studenty na Univerzitě Hradec Králové

Návrh Univerzity Hradec Králové se rozhodli podpořit zastupitelé, již minulý týden ho schválila městská rada. Slavnostní odhalení nového pojmenování piazzety je plánované 16. listopadu, tedy den před 30. výročím sametové revoluce. 

Filozofická fakulta (FF UHK) a její Letní škola se zaměřuje na zahraniční studenty převážně z Afriky a Latinské Ameriky. Tuto třicítku studentů čeká vedle výuky českého jazyka také politologie, historie, sociologie, filozofie a různorodý kulturní program.

Typickými posluchači Letní školy FF UHK jsou studenti z Argentiny, Brazílie, Ghany, Nigérie, Mexika, Peru, Venezuely, Etiopie či Keni.

Poslední letní školou na UHK je Intenzivní kurz českého jazyka, který pořádá Pedagogická fakulta (PdF UHK). Jde již o třetí ročník, který přiláká téměř tři desítky účastníků z Číny a Ruska. I tento měsíční kurz nabídne vedle intenzivní výuky českého jazyka poznávání České republiky prostřednictvím výletů do Prahy, Kutné hory, Poděbrad a dalších míst. Probíhat bude od 6. srpna do 6. září.

autor: baj | zdroj: Univerzita Hradec Králové
Spustit audio

Související