Zahradnická radioporadna o letním řezu ovocných dřevin i výrobě domácího kvašeného „pickles“
Jak správně provést letní řez ovocných stromů? Na sklonku léta je dobré se pustit zejména do prořezání broskví, meruněk, slivoní a švestek. Pro příští rok vám zajistí lepší úrodu!
Čtěte také
Zahradní rádce František Hlubocký v naší radioporadně na téma: letní řez ovocných dřevin a také výroba domácí kvašené zeleniny nebo-li pickles.
Letní řez jádrovin, to znamená jabloní a hrušní, je velmi důležitým zásahem. Ovlivníte jím totiž úrodu v příštím roce. Nejdříve musíte vyřezat zahušťující a křižující se větve. Pak zakracujte větve, jež chcete přinutit k plodnosti. To znamená, že boční obrost řežte na patku nebo na čípek, prodlužující větve zkraťte na šest až osm pupenů.
U jabloní poznáte ukončení letošního prvního růstu podle letorostu, který má na konci listový pupen. Pokud jsou na koncích větví malé lístečky, není ještě růst ukončen a s řezem je třeba počkat.
Řez broskví, meruněk, slivoní, švestek, což jsou všechno peckoviny, si naplánujte na polovinu srpna. Broskve už jsou sklizeny, proto vezměte nůžky a pilku do ruky a pusťte se do díla.
Důkladného řezu se u peckovin není třeba bát
Zvlášť broskvoně jsou vitální, a když postranní obrost necháte nedotčený, budou výhony slabé a ponesou menší plody než na prodlužujících se kosterních větvích.
Postup je stejný jako u jabloní a hrušní: vyřežte všechny křižující se a zahušťující větve, dlouhé kosterní větve zakraťte asi na polovinu a boční výhony zkráťte na dvě očka.
Dlouhé větve musíte zakracovat tak, aby poslední horní pupen byl listový a ne květní. To proto, aby se po řezu měla možnost větev prodlužovat.
U slív a švestek je řez úplně stejný, i když do poloviny srpna jsou stromy ještě obaleny plody. Řežte ale jen letošní větve, na kterých se plody nevyskytují.
Při řezu je třeba pracovat s kvalitními a naostřenými nástroji
Protože všechny řezy by měly být hladké, doporučuji k začišťování ran po odřezaných větvích použít speciální zahnutý nůž - žabku.
Čtěte také
Řezné rány větší než jeden centimetr ošetřete stromovým balzámem, aby nedošlo k napadení dřeva infekcí a k vysychání.
Veškeré odumřelé, nemocné a slabé větve ořezávejte až na zdravé dřevo. Odřezané větve ihned odkliďte. Měkké části můžete zpracovat drtičem a kompostovat, napadené části spalte.
Jakmile sklidíte úrodu ze stromkových rybízů, zformujte jejich korunku, která ráda přerůstá, a keř tak ztrácí typický tvar.
Také u malin musíme po odplození staré výhony ořezat až u země. U ostružin a malinoostružin proveďte řez stejným způsobem jako u malin.
Kvašená zelenina aneb vyrobte si vlastní "pickles"
Také máte pocit, že poslední dobou v gastronomii neustále narážíte na slovíčko "pickles" nebo na jeho český ekvivalent - kvašenou zeleninu? Něco na tom bude.
Čtěte také
Prastarý způsob konzervace potravin kvašením totiž znaly a používaly již naše babičky. A teď zažívá obrovské vzkříšení. A není divu.
Kvašená zelenina totiž pomáhá zejména vybudovat a udržovat zdravou střevní mikroflóru, kterou potřebujeme pro správné trávení. Kromě toho jsou pickles bohaté na minerály, vitamíny, enzymy a probiotika, zvyšují imunitu, pomáhají vylučovat toxiny z těla, bojovat proti únavě i snižovat vysoký tlak.
Pro naše zdraví je nejúčinnější dopřávat si kvašenou zeleninu klidně každý den, ale po menších porcích. Není zapotřebí se jí přejídat. A jakou zeleninu můžete kvasit?
Celou radioporadnu s Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
VIDEO: Jak připravit muškáty na zimu? Zahradní rádce František Hlubocký vám to ukázal
Zahradní rádce František Hlubocký hostem naší radioporadny. Tentokrát na téma: přípravy zahrady na zimu. A vašich dotazů bylo opravdu hodně!
-
Růžová radioporadna. Zahradník František Hlubocký a základní...
Radioporadna: zahradník František Hlubocký a povídání o růžích. V čem nejčastěji chybujeme? Jak využít přírodní repelenty? Jak načasovat prořezání? Základní členění...
-
Naklíčená semínka a kvašená zelenina. Jaká je jejich úloha v naší stravě? Jarní očista organismu
Výživový poradce Lukáš Vaníček v naší radioporadně. Tentokrát na téma: superpotraviny a jarní očista organismu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.