Zahrada Vily Čerych s podzimem neusíná, naopak! Zdobí ji dýně všech barev, velikostí a tvarů

16. říjen 2019

Krásná zahrada Vily Čerych v České Skalici ožila lampiony, strašidly a zvířátky z dýní. Jsou tam k vidění do pátku 18. října, každý den od 8 do 15 hodin. Výrobky z dýní připravily děti z českoskalických škol a školek, ale také tvůrci z řad široké veřejnosti. Zahradu zdobí dýně a tykve všech barev, velikostí a tvarů - např. okrasné dýně, cukety nebo patisony či různé jiné tykvové kuriozity. 

Každoroční dýňové slavnosti se vydařily a na letošním šestém ročníku Dýňování po česku si užívaly nejvíce děti. Ale jak se mohla přesvědčit Redaktorka Romana Pacáková, s chutí dlabali i maminky a tatínkové, dědové i babičky.

Čtěte také

Spokojená s vydařenou akcí a hojnou návštěvou byla také manažerka Vily Čerych Aneta Zvarová, která spolu se svými kolegy tradiční podzimní tvůrčí setkání připravila.

Velkému zájmu se těšila kavárna s dýňovými specialitami z Kuchyně zdravé výživy Jany Srubjanové i dýňová semínkovna. Kdo měl doma přebytečná semínka dýní nebo jiných tykví, zejména těch neobvyklých, mohl je přinést v popsaném pytlíčku a vyměnit si je za jiná.

A pokud se do Vily Čerych vydáte ve čtvrtek 17. října odpoledne, můžete prohlídku dýňové výstavy spojit i s účastí na vernisáži nové výstavy Podnikatelské rody východních Čech, která bude zahájena v 18 hodin. 

Den D - Dýňování ve Vile Čerych v České Skalici

Výstava vám přiblíží osudy a odkaz významných rodinných firem regionu v proměnách času. Poznáte podnikatelskou kulturu, soudržnost, mecenášství a vztah k rodnému kraji. Výstava bude přístupná v pracovní dny od 8 do 15 hodin.

Čtěte také

Znovu pak podzimní zahrada Vily Čerych v České Skalici ožije tradiční Slavností stromů v neděli 20. října. Ve 14 hodin bude slavnostně vysazen nový strom. Letos už po sedmnácté. Tentokrát to bude strom na počest manželů Květy a Štefana Ležovičových, kteří se podíleli na obnově Vily Čerych.

První listopadovou akcí, která se ve Vile představí hned 1. listopadu, bude relaxační malování „TVŮJ ANDĚL" s Danou Činčarovou. Na tomto kurzu se naučíte malovat a příjemně si při něm odpočinete.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.