Žádný 3D film ani super počítačová hra nikdy neobstojí před živým loutkovým divadlem

28. leden 2020

Při návštěvě loutkového divadla je někdy stejně úchvatné jako dění na jevišti i to, co se děje v hledišti. Děti bývají zpravidla jako očarované. Okouzleně a často s pusou dokořán sledují příběh dřevěných herců, prožívají ho s nimi, fandí dobru a radují se z jeho vítězství nad zlem. A když je u toho ještě legrace, smějí se tak upřímně, až je to nakažlivé. 

Děti jsou náročné a nejupřímnější publikum, a proto je tak radostné a zároveň tak těžké pro ně hrát.

Čtěte také

Ani dnes, v době, kdy děti mají přístup ke zdrojům zábavy, o kterých se generacím před nimi ani nesnilo, žádný 3D film ani super počítačová hra neobstojí před živým loutkovým divadlem. Samozřejmě, když se dělá s láskou a dobře.

A přesně tak to pod vedením principálky a zakladatelky divadla Pavlíny Rezkové chodí v Loutkovém divadle Kozlík, na jehož zkoušku se redaktorka Romana Pacáková zajela podívat do Divce nedaleko Hradce Králové.

O Šípkové Růžence

Loutkové divadlo Kozlík hraje pohádky pro děti i dospělé a má jich na stálém repertoáru více než deset. Loutky jsou veliké, krásně řezbované a také docela těžké, což potvrdila i nová členka souboru Milena Dobrovolná, kterou principálka Pavlína Rezková a loutkoherečka Eva Hejcmanová zrovna přijímaly.

Čtěte také

Loutkové divadlo Kozlík nese jméno po první loutce, kterou v roce 1990 své dceři Pavlíně, dnes principálce divadla, vyřezal její tatínek jako dárek k Vánocům. Pak amatérský řezbář Josef Kudrna pro svou dceru vyřezával jako vánoční dárek jednu loutku každý rok. A když jich v roce 2007 bylo dost na pohádku, Pavlína s nimi dětem zahrála první představení.

Dnes má Loutkové divadlo Kozlík už čtyři sady krásných velkých marionet, všechny jsou z dílny Josefa Kudrny. Hrají v pohádkách plných písniček a veselých zápletek, a jejich příběhy se odehrávají v malovaných kulisách, které pro divadlo také tvoří šikovný Pavlínin tatínek.

Loutkové divadlo Kozlík hraje po celý rok a kočuje po celé České republice. Zrovna třeba Červenou Karkulku - pohádku s tradičním příběhem, všem známou zápletkou, ale netradičním koncem - můžete vidět také v divadelním sále hradeckého Adalbertina v neděli 2. února od 10 hodin.

Loutkové divadlo Kozlík hraje v sezóně 2019/2020 pohádky:

Jak Mikuláš berlu ztratil (20 minut)
Perníková chaloupka (40 minut)
Vodnická pohádka (40 minut)
O Luciáškovi (40 minut)
O pyšné čarodějnici (40 minut)
Jak šel Kozlík do světa (40 minut)
Dlouhý, Široký a Bystrozraký (40 minut)
O neposlušných kůzlátkách (40 minut)
Kozlík v českých dějinách (40minut) (vhodné pro děti od 6 let)
O Šípkové Růžence (40 minut)
O Červené Karkulce (40 minut)
Pekelná brána (20 minut)
O Popelce (40 minut) (připravujeme pro rok 2021)

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.