Žáci vrchlabských škol mění třídy a školní lavice za třídící linku a kompostárnu. Co tam dělají?

28. duben 2023 08:34

Žáci vrchlabských základních škol míří na třídící linku a na kompostárnu. Environmentální vzdělávání žáků a studentů, které je jednou z hlavních součástí iniciativy Vrchlabí bez odpadu, má děti vtáhnout do každodenní praxe a problémů s odpady. Mnozí jsou v těchto provozovnách poprvé a ani netuší, co se tam děje. 

Čtěte také

Tento program je iniciativa směřující k naplnění Vize 2035, podle které se má Vrchlabí stát městem s nejnižším množstvím produkovaného odpadu na obyvatele v Česku.

„Kontrolní otázka, jaké nádoby se na tyto tři komodity používají? Papír, plasty a kovy. Na papír modrá, žlutá je na plasty a šedá na kovy. Super! Vítá Pavel Metlický žáky 5. třídy jedné z vrchlabských škol na třídící lince odpadů. „Účelem těchto exkurzí je, aby se děti seznámily s tím, co za odpady se tady nachází a jakým způsobem jsou vytříděné.“

Žáci sledují auto, které zrovna přivezlo odpad. Má jít pouze o papír, ale uvnitř je spousta věcí, které tam nemají co dělat. „Materiál, který se tady vysype musíme vizuálně zkontrolovat a provést konečné dotřídění.

Čtěte také

„Je to úplně něco jiného. S ničím podobným jsme se dosud nikdy nesetkali. Vždy jsme se bavili o ekologii a životním prostředí, o znečišťování oceánů, a něčem, co se pro nás nějak vzdáleno. Ale tohle je tady, ve Vrchlabí, v našem regionu. Navštěvujeme provozovny, které bychom za normálních okolností ani nenavštívili, říká učitelka Kateřina Jirasová, která vše s dětmi sleduje.

Po necelé hodině se děti přemísťují na kompostárnu. „Chci se zeptat, víte o tom, že je tady kompostárna? Směřuje k nim první dotaz ze strany Jiřího Prokopce, ředitele technických služeb.

Ukazuje jim množství různého odpadu, který auta z města sváží, nebo je přiváží sami lidé. „Jakýkoliv odpad, který je přijímán na kompostárnu, musí být zvážen a zaevidován. A musí být někde roztříděn.

Čtěte také

Podle něj bioodpad někteří lidé stále rozlišovat neumí. „Biosložka činí v komunálním odpadu velký problém a je potřeba ji odstranit.

Větve, tráva, kůra a další komodity se tady zpracují a hlavně zužitkují. „Vezme to nakladač v poměru dva díly hnědé hmoty a jeden díl zelené hmoty. Nahází se to do tohoto zařízení, to je drtič a mísič zároveň.

Obě provozovny už navštívily stovky žáků a další ještě dorazí. V rámci ekovýchovy hodlají ve Vrchlabí na Trutnovsku nové poznatky využít i při běžném školním životě.

Spustit audio

Související