Záchranáři v Orlických horách i Krkonoších mají v letošní letní sezóně zhruba tolik zásahů jako loni

4. srpen 2021 10:21

Horská služba v Krkonoších eviduje v letní sezóně méně výjezdů než v loňské roce. Pokles je ale nepatrný, necelých 5 procent. Zhruba nastejno jako minulé léto jsou na tom se zásahy v terénu záchranáři v Orlických horách.

Čtěte také

„Jeďte na Bucharovu cestu. Máme tam hlášenu dušnost a bolest na hrudi," ozývá se služebnou Horské služby Krkonoše ve Špindlerově Mlýně. Doposud klidnou službu právě změnil jeden telefonát. Pětasedmdesátiletý muž nahlásil, že se mu špatně dýchá.

„Kluci už tam jedou. Jak vám je? Tak buďte hlavně v klidu, chlapi už jsou na cestě." Zatímco záchranář Petr Růžička je s mužem v telefonickém spojení, jeho kolegové vyráží do terénu.

Podobných zásahů měla horská služba Krkonoše v letošní letní sezóně zatím 220. O deset méně, než za stejné období roku 2020. „Nejvíc je pěší turistiky, následuje cykloturistika a koloběžky," zmiňuje náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa momenty, při kterých on a jeho kolegové zasahují nejčastěji.

Záchranáři v Orlických horách i Krkonoších mají v letošní letní sezóně zhruba tolik zásahů jako loni

Překvapuje ho především nezodpovědné chování některých rodičů, kteří vozí své děti z prudkého svahu na koloběžkách. „Vozí je před sebou a vystavují je nebezpečí, které může nastat při pádu."

Čtěte také

V Orlických horách řešila horská služba zatím letos něco přes stovku případů. To je podle jednoho ze záchranářů Petra Pouka prakticky stejně, jako loni. Nejčastěji zasahují při úrazech cyklistů. „Vesměs nám cyklisté přidělávají nejvíc práce."

Většinou jde jen o odřeniny a naraženiny, jsou ale i výjimky. Ta poslední je stará jen několik desítek hodin. „Zrovna včera tady byl pád na kole a cyklista zůstal ležet v bezvědomí, takže musela přiletět letecká záchranná služba z Hradce Králové."

Vážných případů je ale nejen v Orlických horách, ale i Krkonoších zatím minimum. Záchranáři přitom stále turisty nabádají, aby měli v horách kvalitní vybavení a hlavně nepřeceňovali své síly.

Spustit audio

Související