Horská služba v Orlických horách ošetřuje letos během letních prázdnin víc úrazů

1. srpen 2018 10:56

Jak to v polovině prázdnin vypadá v Orlických horách s úrazovostí? Záchranáři ošetřují letos během letních prázdnin víc úrazů než v předchozích letech. Podle nich je to způsobené hlavně tím, že do středisek přijíždí víc lidí než dříve. Ubytování ale na následující týdny ještě sehnat lze.

Horská služba v Orlických horách nejčastěji ošetřuje úrazy na kolech nebo vyčerpání související s vysokými teplotami.

Jak si bez úrazu užít dovolenou na horách radí náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa

Na sjezdovku s koloběžkou? Proč ne!

Na horách v Královéhradeckém kraji začala hlavní letní sezóna. Do středisek míří nejen turisté z různých koutů Česka, ale také ze zahraničí. Zatímco květen a červen byly z pohledu horských záchranářů klidné měsíce, teď očekávají nárůst úrazovosti. I tak ale má horská služba přes léto méně práce než v zimě. Více v následujícím rozhovoru.

„Je mírný nárůst těch úrazů oproti loňské sezóně. Je to zapříčiněno i tím, že je i tady na horách poměrně teplo, tak často vyjíždíme k nějakým nevolnostem. Je to dáno tím, že lidé na svých trasách a túrách přeceňují své síly a poměrně málo pijí," říká Jan Pochobradský z horské služby v Deštném v Orlických horách.

A přidává rady co dělat, aby turisté nepotřebovali pomoc záchranářů: „Určitě by měli zvážit tu trasu na kterou se vydají. Měli by si nastudovat jaké je tam převýšení, co je na cestě čeká, aby nebyli potom zaskočeni. A určitě by měli mít v batohu dostatek tekutin při těchto teplých dnech. A tady na horách se počasí často mění. Tak je zapotřebí být připraven i na změnu počasí."

Na horskou túru je dobré se předem pečlivě připravit

Krkonoše jsou plné turistů. Horská služba je upozorňuje, aby se na túru dostatečně vybavili

Na horskou túru je dobré se předem pečlivě připravit

Tisíce lidí tráví dovolenou v Krkonoších. Turisté vyráží na výlety na hřebeny našich nejvyšších hor. I tam panuje teplé a hlavně slunečné počasí. Horští záchranáři apelují na turisty, aby se před každou túrou dostatečně zásobili pitím, pokrývkou hlavy a kvalitní obuví. Právě z pěší turistiky ošetřili zatím nejvíc úrazů. 

Víc turistů než v předchozích letech zaznamenala i Eva Fabiánová z infocentra v Deštném: „Určitě. Opravdu je tady hodně rodin s dětmi. Návštěvnost je vysoká. Hodně turistů přijíždí sem do Deštného, cyklisté i rodiny s dětmi."

Ubytování na srpen se ovšem sehnat dá, i když výběr je dost omezený.

„V srpnu by se ještě stále něco dalo sehnat. I když to není třeba až tak komfortní," doplňuje Eva Fabiánová.

Mezi hosty v Deštném během prázdnin převládá především tuzemská klientela.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související