Za zpěv vděčím mámě a za hru na klavír tátovi, který měl se mnou trpělivost, směje se David Deyl

21. leden 2022

Pátečním hostem Lady Klokočníkové je zpěvák a skladatel David Deyl. Patron zebřičky Deyly v Safari Parku Dvůr Králové a také vítěz jednoho ročníku Ceny internetu v anketě posluchačů Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku.

David Deyl je zpěvákem s mimořádnou barvou hlasu, sugestivním podáním svých vlastních písní a se silnou melodickou linkou, kterou podtrhuje hrou na klavír. Tak Davida charakterizují mnohá média.

Muzika mě bavila od malička, ale nebavilo mne cvičit. Když už jsem se ale něco nového naučil, tak jsem za to byl samozřejmě rád.
David Deyl, zpěvák a skladatel

Naposledy jsme se viděli před třemi lety, letí to neuvěřitelně. Co se od té doby změnilo?
Změnilo se to, že připravuji nové album a mezitím se povedlo udělat úspěšné singly. Včetně španělského, protože jsem začal zpívat i španělsky, což před třemi roky nebylo. A vzhledem k tomu, jaká byla doba, tak jsem rád, že se v loňském roce uskutečnil krásný říjnový galakoncert v Lucerně, svatostánku české hudby.

A těším se na to, že to tam nebyl koncert poslední. Protože dokud jsem tam na pódiu nestál sám za sebe, tak jsem si ani neuvědomoval, jakou atmosféru a magii ten sál má. Užil jsem si to tam moc. A letos opět v říjnu by měl být v Lucerně opět další galakoncert, na který se opravdu strašně těším.

Čtěte také

Znamená to, že při pandemii nastala zejména autorská práce a příprava nahrávek, když se nemohlo konat tolik koncertů?
Je to tak. Složili jsme spoustu krásných skladeb a vybrali jsme jich 14 na nové album. Myslím si, že tohle album bude pro mne přelomové, protože všichni v našem týmu jsme se úžasně posunuli dopředu. Jsem rád, že zase mohu přijít s českou tvorbou pro české fanoušky, kteří si to zaslouží.

Davide, vy jste z hudební rodiny. Byla to maminka, která vás přivedla k muzice?
Maminka mne ovlivnila tím, že měla dětský sbor Koťata. Tam jsem jako malý kluk zpíval. I když jsem dělal různé blbosti, bavilo mne, když jsem rozesmával publikum. Čím víc se lidé smáli, tím víc jsem zlobil. A to narušovala hudební produkci, takže mne tak po třech písních vždy odvedli z pódia.

Zpěvák David Deyl byl hostem Lady Klokočníkové

A co se týče piana, tak za to musím poděkovat tátovi, protože ten měl trpělivost se mnou sedět. On není virtuos, ale zná základy. A takový člověk dokáže velmi pomoci. Základy jsem získával na základní umělecké škole, ale za cvičení a maličko i přinucení vděčím tátovi, za což jsem moc vděčný. Protože jinak bych asi dělal jiné věci. Teď si mi to hraní vrací a děkuji, že jsem u toho vydržel. A že táta měl trpělivost to se mnou odsedět.

Čtěte také

Muzika vás bavila od začátku?
Bavila, ale nebavilo mne právě cvičit. Když už jsem se ale něco nového naučil, tak jsem za to byl samozřejmě rád. Měl jsem štěstí, že moje profesorka klavíru na základní umělecké škole měla i velmi dobrou sluchovou analýzu a uměla harmonii i kontrapunkt. A pomáhala mi odposlouchávat písně z rozhlasu.

Takže jsme nehráli jen klasiku, ale bylo fantastické, že cokoliv jsem jí přinesl, ona dokázala zanalyzovat a odposlechnout. A harmonie a akordy byly úplně přesné, i když šlo o složitější píseň. Za to jsem jí také moc vděčný. Protože se mnou dělala věci, které nejsou úplně standardní v osnovách ZUŠ. A ne každý to umí.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Davidem Deylem si můžete poslechnout v našem audioachivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.