Za projektovou dokumentaci na dostavbu rychnovské nemocnice zaplatí kraj 20 milionů korun

3. září 2019 09:35

Rada Královéhradeckého kraje schválila výběr zpracovatele projektové dokumentace pro modernizaci nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Projekt zpracuje firma DOMY, s. r. o., za 19,8 milionu korun bez DPH. Samotný projekt přístavby a modernizace nemocnice počítá s investicí přesahující 400 milionů korun.

Čtěte také

„V souladu se závěry strategické komise ministerstva průmyslu a obchodu Královéhradecký kraj v červnu vypsal výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace na přístavbu a modernizaci rychnovské nemocnice. Nejvýhodnější nabídku předložila společnost DOMY, s. r. o., která projektovou dokumentaci zhotoví za 19,8 milionu korun. Jsem rád, že pokračujeme v cestě s cílem mít v Rychnově nad Kněžnou moderní nemocnici, která bude odpovídat nejnovějším trendům ve zdravotnictví,“ sdělil hejtman Jiří Štěpán z ČSSD.

Královéhradecký kraj vypsal výběrové řízení 27. června 2019. V zákonné lhůtě obdržel celkem pět nabídek.

Modernizace nemocnice v Rychnově nad Kněžnou počítá s rekonstrukcí stávajících operačních sálů, ARO a jednotky JIP. Ke stávajícímu sedmipodlažnímu pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice - takzvanému DIGP - přibyde pětipodlažní budova vnitřně propojená se stávajícím objektem.

Lékaři při operaci (ilustrační foto)

„Výsledkem bude spojení požadované funkce urgentní péče v jeden homogenní celek, který bude schopný pokrýt zvýšené nároky na poskytovanou péči při zachování jejího rozsahu s optimálním využitím personální kapacity. Sjednocení příjmu a nutného ambulantního ošetření pacientů na jednom místě umožní zrychlení stanovení diagnózy, a tím i optimální poskytnutí zdravotní péče. Centralizací operačních sálů ve stavebně rozšířených prostorech víceúčelového pavilonu vzroste produktivita poskytované péče,“ informoval náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar z TOP 09.

Čtěte také

Celkové náklady na modernizaci jsou 413 milionů korun bez DPH. Z toho 310 milionů spadá na stavbu a 103 milionů na nákup technologií. Náklady by měla pokrýt z 80 procent dotace Ministerstva zdravotnictví ČR, 20 procent částky pokryje krajský rozpočet.

Modernizace rychnovské nemocnice se uskuteční na základě Usnesení vlády č. 469 z 21. 6. 2017 a na základě memoranda o spolupráci mezi společností Škoda Auto, vládou České republiky a Královéhradeckým krajem ze dne 23. 3. 2015.

Rychnovská nemocnice zajišťuje zdravotnickou péči pro spádovou oblast s minimálně 80 tisíci obyvateli. Spadá sem oblast Orlických hor a také průmyslová zóna Solnice-Kvasiny, kam dojíždí za prací na 12 tisíc lidí.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související