Broumovská nemocnice se modernizuje. Otevřela nové oddělení JIP za víc než 31 milionů korun

25. červenec 2019 10:33

Královehradecký kraj pokračuje v postupné modernizaci broumovské nemocnice. Nejaktuálnější novinkou je otevření moderně vybaveného oddělení jednotky intenzivní péče. Úpravy trvaly rok, kraj za ně zaplatil 31 milionů korun bez DPH. JIP začne naplno fungovat během několika týdnů.

Šest nových pokojů s celkem jedenácti lůžky, vyšetřovna, a nebo zázemí pro personál včetně kanceláří. Právě tak ve zkratce vypadá nové oddělení jednotky intenzivní péče v broumovské nemocnici. Pacienti v něm zatím žádní nejsou.
„Ještě nám tu chybí nějaké drobnosti. A nechceme zahájit takový polovičatý provoz."

Nemocnice v Broumově má poprvé možnost hospitalizovat pacienty vyžadující specializovanou péči

Broumovská nemocnice má modernizované prostory

Broumovská nemocnice má modernizované prostory. Nově otevřené oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče umožňuje hospitalizovat pacienty vyžadující specializovanou péči. Za bezmála rok trvající stavební práce zaplatil Královehradecký kraj přes 23 milionů korun.

Vysvětluje primář Miroslav Švábl. Stojí ve velké místnosti, její dominantou jsou dvě obrazovky pověšené u stropu.
„Tohle je velín celého oddělení JIP. Tady budou sestřičky. Na televizních monitorech jsou vidět záběry z veškerých kamer. Tedy nejen pacientů z jednotky intenzivní péče, ale i pacientů z dlouhodobé ošetřovatelské péče a následné intenzivní péče, která je nyní hned za rohem. To znamená, že sestřičky na oddělení JIP budou vidět všechny pacienty a veškerý běh obou oddělení."

V místnosti pro infekční pacienty je pouze jedno lůžko. Další zrekonstruovaný pokoj oddělení JIP má lůžka tři.
„Tohle je jediný pokoj pro tři pacienty. Dále máme dva jednolůžkové pokoje, ty by měly fungovat jako boxy pro pacienty s nějakou infekční komplikací. Každé lůžko je vybavené monitorovacím systémem, dýchacím přístrojem i odsávačkou. Tím, co má intenzivní péče mít. A monitorovací systém nesleduje jen vitální životní funkce pacientů, ale na každé lůžko je zaměřena kamera, takže sestra pacienta stále vidí."

Potřeba jsou nové sestry i ošetřovatelky 

V broumovské nemocnici momentálně pracuje zhruba stovka lidí, drtivou část tvoří zdravotnický personál, při plném vytížení se starají o 110 pacientů. Spádová oblast nemocnice je zhruba 27 tisíc lidí.

Broumovská nemocnice otevřela nové oddělení JIP

Ostrý provoz nového oddělení JIP začne podle vedení nemocnice s největší pravděpodobností v září, do té doby je potřeba přijmout deset nových zaměstnanců. Část jich už nastoupila, další podle hlavní sestry Oblastní nemocnice Náchod Markéty Vyhnanovské přijdou v průběhu srpna.

Hospodářské výsledky nemocnic Královéhradeckého kraje se vloni o víc než polovinu zlepšily

Nemocnice, operace, lékaři (ilustrační fotografie)

Nemocnice spadající pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a. s. uzavírají výsledky svého hospodaření za rok 2018. Celkové výsledky hospodaření nemocnic se v rámci holdingu podařilo zlepšit o téměř 37,1 milionů. Celková ztráta všech čtyř nemocnic je v roce 2018 zhruba 32,4 milionů. Nejvíce se v hospodaření meziročně zlepšila Oblastní nemocnice Náchod.

„Abychom mohli jednotku intenzivní péče rozjet v plném provozu, potřebujeme pět všeobecných sester a pět sanitářek. Provoz bychom chtěli zahájit v září s tím, že zaměstnance jsme začali přijímat už v průběhu léta, aby měli možnost se zaučit. Momentálně nám pracují na oddělení následné a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Tam se učí základním dovednostem, aby v září mohli nastoupit do plného provozu."

Otevřením jednotky intenzivní péče modernizace broumovské nemocnice nekončí. Do konce příštího roku by mělo projít obměnou i oddělení následné péče s třiceti lůžky. Královéhradecký kraj za to zaplatí až 18 milionů korun.

Spustit audio

Související