Hradec Králové se na podzim pustí do výstavby provizorního parkoviště u nemocnice

15. červen 2019 10:06

Řidiči v Hradci Králové by měli mít od příštího roku k dispozici nové provizorní parkoviště u fakultní nemocnice. Nová zpevněná plocha pro 205 aut má stát kolem 10 miliónů korun bez DPH. Magistrát ho zaplatí z peněz, které získal jako kompenzaci za dohodu se společností CTP. Se zahájením výstavby počítá město po prázdninách. 

Provizorní parkoviště u královéhradecké fakultní nemocnice by mělo být hotové ještě letos

Parkování (ilustrační foto)

Radnice v Hradci Králové pokračuje v přípravách výstavby provizorního parkoviště u fakultní nemocnice. Plocha z betonových panelů nabídne místo pro téměř 250 aut. Město za ni zaplatí necelých 10 milionů korun. 

Finance jsou zajištěny. Magistrát zaplatí parkoviště z peněz, které dostal jako kompenzaci od firmy CTP. Té město poskytlo souhlas s využitím pozemků pro příjezdovou cestu k rozestavěným skladům.

A jak potvrdil primátor Alexandr Hrabálek za ODS, slíbená kompenzace už na účet dorazila.
„Ano. A smlouva je podepsána."

Rada města schválila zadávací podmínky veřejné soutěže na stavební firmu, kterou chce magistrát vybrat v srpnu. Podle předpokladů pak bude samotná výstavba parkoviště trvat pět měsíců včetně kolaudace.

Zatím půjde o parkoviště provizorní

Podle náměstkyně primátora Věry Pourové z hnutí ANO se ale jedná o provizorium dlouhodobé.
„To provizorium určitě přetrvá naše funkční období tady na radnici. Jinak řešit definitivní parkování v okolí nemocnice je jistě nezbytné."

Ideální by podle Věry Pourové byla výstavba parkovacího domu, to je ale zatím hudba velmi vzdálené budoucnosti.

Parkování, parkoviště (ilustrační foto)

Až parkoviště vznikne, bude bezplatné. Aspoň zpočátku, vysvětluje náměstek primátora Jiří Bláha z ODS.
„Výhledově předpokládám, že po projednání s fakultní nemocnicí, že tam bude přivedena elektrická energie a že tedy bude parkoviště zpoplatněno."

Proč bude chtít město nové parkoviště zpoplatnit vysvětlila Věra Pourová.
„Musíme tímto způsobem zabránit tomu, aby se parkování tady nezneužívalo jako například P+R. Tohle parkoviště prostě bude sloužit především nemocnici. V důsledku otevření tohoto parkoviště bychom měli vytěsnit některé automobily z areálu samotné nemocnice. Aby tam mohli parkovat pacienti, kteří potřebují lékařskou pomoc a nejsou pohybliví."

Fakultní nemocnice Hradec Králové má spoustu plánů. Řeší i parkování a výjezd z areálu

Operace

Fakultní nemocnice Hradec Králové chce v letošním roce zahájit stavbu nového transfuzního oddělení. Největší zdravotnické zařízení v Královéhradeckém kraji ročně ošetří přes čtvrt milionu pacientů. Podle ředitele nemocnice Vladimíra Paličky má v roce 2019 kromě stavby transfuzního oddělení i spoustu dalších plánů. Vedení jedná také o zlepšení parkování v okolí nemocnice.  

Termíny začátku výstavby a otevření parkoviště jsou podle Jiřího Bláhy zatím předběžné a mluvit se nedá ani o ceně za parkování..
„Musíme především jednat s fakultní nemocnicí, která má nějaký plán změny způsobu parkování uvnitř nemocnice. Tomu by měl odpovídat poplatek za to naše dočasné parkoviště. Aby to dohromady dávalo nějaký efekt ve smyslu, že pokud přijede pacient s doprovodem, tak bude mít možnost před příslušnou klinikou zaparkovat."

Provizorní parkoviště vznikne na dosud zatravněném pozemku mezi obslužnou komunikací na východní straně areálu nemocnice a Zborovskou ulicí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související