Vyvracíme mýty ohledně daní: daňové přiznání se vyplatí podat všem, kteří měli v daném roce příjmy

6. březen 2024

Daň z příjmu fyzických osob a novinky v letošním roce, to je téma dnešní radioporadny. Mluvit budeme o termínech, o seniorech, kteří mají také povinnost příjmy danit, a určitě zmíníme i datové schránky, na které si mnozí musíte zvyknout. Pozvání přijala Romana Barešová, ředitelka Sekce řízení úřadu a zástupce ředitele Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj. 

Daně jsou naše každoroční téma. Týká se asi všech, kteří vydělávají a je jim od 15 do 100 let věku?
Určitě je takový zavedený mýtus, že podávání daňového přiznání se týká pouze podnikajících osob, nebo osob, které mají třeba podnikání jako vedlejší činnost. To znamená, že jsou zaměstnaní a ještě si přivydělávají třeba nějakým řemeslem.

Romana Barešová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale to je opravdu mýtus, protože daňové přiznání, byť to není povinnost, se vyplatí podat skutečně těm, kteří měli v daném roce určité příjmy. Tedy, jsou to studenti, důchodci, jsou to třeba i maminky, které jsou na mateřské dovolené. Vždy se jim vyplatí podat daňové přiznání, protože si mohou uplatnit celou základní slevu na poplatníka, což je přes 30 tisíc. A ta sleva se nekrátí, je vždy za celý rok ve stejné částce a ta daň se jim vrátí. To samé studentům i důchodcům.

Březen je pro účetní trošku taková černá můra. Ale maličko se to rozvolňuje, protože máme tři termíny pro podání daňového přiznání.
Romana Barešová, ředitelka Sekce řízení úřadu a zástupce ředitele Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj

Březen je velmi náročným měsícem pro vás, ekonomy. Není to taková černá můra všech, kteří pracují s penězi?
Je. Ale možná se to teď trošku rozvolňuje, protože tím, že máme tři termíny pro podání daňového přiznání, tak se to maličko rozložilo v čase. De facto je lhůta v dubnu, v květnu a pak v červenci. Tedy i na účetní je to snad trošku menší nápor, protože podnikatelé mohou podat daňové přiznání do 2. května elektronicky, tak to není opravdu hektické vše jen v březnu.

Čtěte také

Ale do dubna mají povinnost všichni, kteří si nenechávají zpracovávat účetnictví. Nebo kdo na to má ten poslední měsíc?
Poslední měsíc, to znamená 1. července, mají povinnost podat všichni, kdo mají povinnost auditu a kdo mají daňového poradce. Ti mají prodlouženou lhůtu až na těch šest měsíců do onoho 1. července. Do 2. května mohou podat všichni ti, kteří podávají elektronicky.

Ale pokud by podali v dubnu elektronicky, tak mají zafixovaný onen termín dubnový, a to se vyplatí těm, kteří mají vratku, protože mají ty peníze vlastně o měsíc dříve.

Romana Barešová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou daňovou radioporadnu s Mgr. Romanou Barešovou, ředitelkou Sekce řízení úřadu a zástupce ředitele Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související