Daň z nemovitostí zaplatíte nejméně o 80 procent větší než vloni. Novela zákona toho ale mění víc

3. leden 2024 09:41

Kalendářní rok 2024 výrazně promění platbu daně z nemovitostí. Orientace v novinkách není úplně jednoduché, což přiznávají i na finančních úřadech. Úředníci jsou proto připraveni celý leden pomáhat zájemcům třeba s vyplněním daňového přiznání. A to i ve městech, kde pobočka finančního úřadu není. 

Reportér Tomáš Lörincz zjišťoval informace v Hořicích, kde si finanční úřad otevřel v uvozovkách "dočasnou pobočku" ve druhém patře budovy městského úřadu. Jaký je zájem lidí? Přišel si už někdo pro radu?

Čtěte také

Dnes je první den, kdy je v Hořicích tato pobočka otevřena. Nebude to každý den, ale jen v pondělí a ve středu. Sami úředníci nevěděli, jak to s tím zájmem bude. Nicméně přišli v 8:00 hodin a už měli co dělat, protože se zde začala tvořit fronta.

Odbavení jednoho klienta zabere finančnímu úředníku zhruba 20 minut času, takže to vypadá, že ti, kteří nyní přijdou, budou čekat určitě přes hodinu. Protože před kanceláří sedí v tuto chvíli asi 6 či 7 osob. Zájem občanů tedy je a dá se předpokládat, že bude i v dalších hodinách, možná i dnech.

Která je ta největší novinka v dani z nemovitostí?

Jedna zásadní se dotkne každého, kdo platí daň z nemovitostí - a to bez ohledu na to, jestli musí podávat daňové přiznání nebo ne. Konkrétně jde o to, že částka, kterou dotyčný zaplatí, bude nově téměř dvojnásobná a někde i vyšší.

Čtěte také

Minimální nárůst je o 80 procent, k tomu si obce mohou navíc přidat svůj koeficient - ale těch 80 procent je nepříjemná jistota.

Kdybychom měli uvést příklady, tak třeba za stometrový dům v Trutnově platili lidé dosud asi 680 korun, nově to bude 1220. 500 metrů čtverečních stavebního pozemku v Hradci Králové bylo dosud za 13 a půl tisíce korun, nově to bude přes 23 tisíc. Z hektaru orné půdy platili zemědělci 1129 korun, teď je čeká platba 2032 korun.

Úplně o jiných číslech se bavíme v případě komerčních pozemků v atraktivních lokalitách. Pro představu třeba hektar sjezdovky ve Špindlerově Mlýně stál majitele na dani z nemovitosti ročně 175 tisíc, teď to bude za každý hektar sjezdovky 315 tisíc korun.

Ve většině případů lidé na finanční úřady nemusí a vše vyřeší jen zaplacením složenky. Kdy se ale daňové přiznání podat musí?

Nejčastěji to bude ve dvou nových případech - vyšší daň bude potřeba vykázat a zaplatit i na dosud nezastavěném pozemku, na který už ale je vydané stavební povolení.

Čtěte také

A pak u nevyužívaných samostatně stojících garáží. Majitelé už třeba auto 20 let nemají, v garáži měli například uskladněné dřevo na topení a vykazovali garáž třeba jako zahradní domek.

To už teď nepůjde, garáž je prostě garáž s vyšší sazbou, pokud je tak uvedena v katastru nemovitostí. Tohle mají mimochodem finanční úřady v plánu kontrolovat, během roku budou porovnávat zápis v katastr se svou databází odvedených daní. Podat daňové přiznání musí i ti, kteří užívají pozemek, vlastněný státem nebo uživatel budovy, jejíž majitel není známý.

Podat přiznání a zaplatit vyšší sazbu nově musí i ti, kteří třeba ve svém bytě pronajímají jednu místnost turistům, například provozují službu airbnb. Dodejme snad ještě, že daňové přiznání musí být podané do konce ledna, daň je pak nutné zaplatit do konce května.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související