Využije královéhradecký hejtman možnost nařídit pracovní povinnost ambulantním specialistům?

5. březen 2021 09:54

Hejtmani a pražský primátor můžou nařídit pracovní povinnost lékařům i nelékařským zdravotnickým pracovníkům. Je to reakce vlády na současné přetížené tuzemské nemocnice. Některé z nich kvůli péči o covidové pacienty vyčerpaly kapacity.

Čtěte také

Jestli možnosti povolat další zdravotníky využije královéhradecký hejtman zjišťoval reportér Ondřej Vaňura.

Na celkem jednoduchou otázku jsem nedostal jednoduchou odpověď. Královéhradecký hejtman Martin Červíček z ODS se pro Český rozhlas vyjádřil v tom smyslu, že nutnost povolat lékaře i nelékařské pracovníky kraj opakovaně vyhodnocuje.

Ředitelé nemocnic situaci průběžně sledují a teď připravují požadavky, kolik přesně lidí a na jakých odděleních by případně potřebovali. Dále uvádí, že jejich pomoc bude důležitá v případě, pokud se epidemická situace v Královéhradeckém kraji ještě zhorší. A také pokud by nepříznivá situace ve zdejších nemocnicích pokračovala i v dalších měsících.

Koho přesně může hejtman povolat?

Podle středečního rozhodnutí vlády to můžou být například ambulantní specialisté, zaměstnanci zařízení jednodenní péče, i lůžkové péče tam, kde se zatím o covidové pacienty nestarají.

Jednotka intenzivní péče (ilustrační foto)

Povinnost se naopak nevztahuje na lékaře takzvaného prvního kontaktu, tedy na praktické a dětské lékaře, gynekology a porodníky.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného za Hnutí ANO bude pomoc zdravotníků z ambulancí zapotřebí pro příští tři týdny, než počty nově nakažených začnou klesat. A potom další dva týdny, kdy bude mít nynější vlna epidemie dozvuk v hospitalizaci pacientů.

Kolik aktuálně chybí v nemocnicích v Královéhradeckém kraji zdravotníků?

Čtěte také

Podle údajů krajského úřadu je to více než 500 zdravotníků. Když budeme konkrétnější, 300 jich chybí ve státní Fakultní nemocnici v Hradci Králové, 220 potom postrádají nemocnice napříč regionem patřící pod krajský Zdravotnický holding.

Hejtmanství se vyjádřilo i k tomu, že ministr zdravotnictví dál zvažuje povolání mediků. K tomu hejtmanství uvádí, že se sice aktuálně hodí každá pomocná ruka, ale vedení kraje respektuje studijní povinnosti mediků a tvrdí, že zatím zůstane u dobrovolné pomoci v nemocnicích.

Ministerstvo zdravotnictví připravuje nařízení pracovní povinnosti v nemocnicích i pro studenty některých středních a vysokých škol, tedy nejen pro mediky. O tom bude vláda jednat pravděpodobně ještě dnes.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související