Vysokému nad Jizerou se říká „město nejkrásnější krkonošské zimy“ s lyžařskými běžeckými tratěmi

7. únor 2021 08:45

Vysoké nad Jizerou je jednou ze tří kolébek českého lyžařského sportu a Vysočtí nezůstávají pověsti zakládajícího člena prvního lyžařského svazu na světě nic dlužni. Tradiční lyžařské běžecké tratě kolem Vysokého mají prý tu nejkrásnější kulisu v republice a místní tělovýchovná jednota se o ně pravidelně stará. 

Čtěte také

Se sekretářem Tělovýchovné jednoty ve Vysokém nad Jizerou Pavlem Šaldou si na startu bílých stop dala sraz redaktorka Eliška Pilařová.

Už když přijíždíte k Vysokému a vidíte ty sněhové pláně s upravenými běžeckými stopami, tak se vám chce nazout běžky.

„V okolí Vysokého je okolo 25 kilometrů rolbou a skútrem upravovaných standartních běžeckých tratí. Potom jsou tu upravené tratě směrem na roprachtickou rozhlednu, ke Chlumu a k Dykově skále. To jsou turistické okruhy téměř po rovině, vhodné i pro začátečníky a rodiny s dětmi. S krásným výhledem na celé panorama Krkonoš. Záleží, kolik toho sněhu je."

Tradiční lyžařské běžecké tratě kolem Vysokého mají prý tu nejkrásnější kulisu v republice (ilustrační foto)

S nejkrásnějším výhledem na Krkonoše!
„To prostě k Vysokému patří. Je to město nejkrásnější zimy."

Čtěte také

Stojíme na balkoně takového velína, začátku i konce sportovních tras.
„To jsou tratě homologované, to znamená, že jsou těžší. A tedy nejsou pro úplné začátečníky."

Stojí lyžařské sjezdové areály, nejdou vleky. Takže aspoň upravené běžecké lyžařské tratě. A tady ve Vysokém si přijde na své úplně každý, od malých dětí až po profesionály.

„Určitě. Snad je tady i víc lidí, než když vleky fungovaly. Ale pokud se všichni budeme k sobě chovat ohleduplně, tak bude všechno v pořádku a je to potom i radost, připravit tratě pro lidi. Až po sezóně budeme řešit, z čeho to zaplatíme. A doufám, že to bude takto fungovat i další roky," dodává Pavel Šalda.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související