Vypadá jak nejbarevnější divoké prase. Ve Dvoře Králové se narodilo mládě štětkouna afrického

Štětkouni afričtí v Safari Parku Dvůr Králové
Štětkouni afričtí v Safari Parku Dvůr Králové

Do skupiny zvířat Safari Parku Dvůr Králové přibylo v posledních dnech mládě štětkouna afrického. Narodilo se mámě Viktorce a dostalo jméno Vista. Malá pruhovaná samička je Viktorčiným prvním odchovaným potomkem. 

Podle toho, že se Vista klidně vyhřívá ve vytápěném boxu a matka spokojeně mlaská při krmení, to vypadá, že je s oběma všechno v nejlepším pořádku. Mluvčí královédvorského safari parku Andrea Jiroušová do potvrdila reportérce Daně Voňkové.

Roztomilé rezavěhnědé prasátko. Ve Dvoře Králové se radují z mláděte štětkouna afrického

Roztomilé rezavěhnědé prasátko. To je první mládě štětkouna afrického v ZOO Dvůr Králové

ZOO Dvůr Králové nad Labem úspěšně odchovala první mládě štětkouna afrického. Roztomilé rezavěhnědé prasátko je teď k vidění v nově zrekonstruované expozici, která navazuje na areál afrického městečka Tiébélé naproti slonímu výběhu. Ve volné přírodě žijí štětkouni v malých stádech a jejich domovem je střední Afrika.

Štětkoun africký je sudokopytník. Je to nejbarevnější divoké prase rezavohnědého zabarvení. Typické pro štětkouna jsou štětičky chlupů na uších, podle kterých získal jméno.

V přírodě žije v menších tlupách v lesích a buši, často v okolí řek nebo bažin západní a střední Afriky. Je to společenské zvíře a rychlý běžec.

Samec štětkouna žije s harémem samic a jejich mláďaty. V boji samci vztyčují hřeben dlouhých štětin na hřbetě, krouží kolem sebe a předvádějí svou sílu.

Samice si vyhrabávají mělká hnízda vystlaná travou, kde rodí skvrnitá selátka.

Štětkouni afričtí v Safari Parku Dvůr Králové

Štětkoun sice škodí na polích, ale prospívá hubením škůdců. Tam, kde člověk vystřílel levharty, škody způsobené štětkouny ale převažují. Kanec svou tlupu urputně chrání a dokáže se postavit na odpor i šelmám.

Neobvyklé výrůstky na hlavě samců slouží jako "nárazníky" při vzájemných soubojích v období říje. V přírodě se štětkouni dožívají okolo 15 let.

Samice je březí 4 měsíce a rodí 3 - 6 mláďat, o která se starají oba rodiče. Mláďata dospívají ve 2 - 3 letech.

Spustit audio

Související