Vydejte se na dobrodružnou výpravu a poznáte, jak žili na konci doby bronzové lidé na Jičínsku

11. srpen 2022 08:01

Zdánlivě obyčejné pšeničné placky byly vítanou součástí jídelníčku našich dávných předků v době bronzové. Vyzkoušet si jejich přípravu a ochutnat je mohli v Galerii Regionálního muzea v Jičíně účastníci workshopu „Co se jedlo v době bronzové“. 

Podobné dílny jsou součástí prázdninového doprovodného programu k reprezentativní archeologické výstavě „Bohové a hrdinové z konce doby bronzové na Jičínsku“.

Archeoložka Lucie Novotná, které v dílně pomáhá historička umění Jana Schlesingerová, si atmosféru prostředí viditelně užívá. Účastníkům ukazuje, jak se obilí řezalo pazourkovým srpem, který byl známý už v době neolitické.

Čtěte také

Ze zrní se pak na zrnotěrce nebo drtidle vyrobila mouka, z té ženy s pomocí vody uplácaly placky, které upekly. „Zdánlivě jednoduché jídlo bylo ale na přípravu poměrně složité: v pravěku se počítá, že se jedno kilo zrna drtilo přibližně tři hodiny. Když se tedy třeba čtyřčlenná rodina měla najíst, tak musel drtit opravdu každý,“ dodává Lucie.

Ukazuje mi i tzv. uhlíky, které archeologové získají proplavením vzorků. „Dalo by se říct, že je to takové jakoby zuhelnatělé dřevo. Takovým způsobem se získávají třeba i obilky, kdy tady vidíte žluté obilí, a když najdeme ve vzorku obilku, tak je zrno černé, zuhelnatělé. Z něj se pak dělají další analýzy.“

Drcení obilných zrn není zas tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát

Regionální muzeum a galerie v Jičíně Vás srdečně zve na archeologickou výstavu, která představí fenomén tzv. popelnicových polí v mladší a pozdní době bronzové a starší době železné. Víte, jak se žilo v našem regionu kolem roku 1000 př. n. l.?

Kurátorem reprezentativní výstavy je archeolog Regionálního muzea v Jičíně archeolog Jiří Unger:

Výstava v galerii představuje fenomén tzv. kultur popelnicových polí během mladší a pozdní doby bronzové a starší doby železné.

Čtěte také

Jde o období dynamických historických změn a kultury popelnicových polí charakterizuje již plně rozvinutá metalurgie bronzu, dálkové kontakty od Baltského po Středozemní moře, stavba mohutných hradišť a rozsáhlé žárové nekropole.

Z regionu Jičínska a blízkého okolí jsou představeny nálezy nejen běžného inventáře, ale i bronzových depotů, zbraní nebo předmětů používaných během náboženských rituálů.

Dozvíte se i, jak lidé v tomto období přistupovali k otázkám smrti a posmrtného života, součástí výstavy je totiž prezentace žárového pohřebiště zdokumentovaného při nedávném archeologickém výzkumu v areálu jičínské nemocnice.

Výstava, která je přístupná v zámecké galerii do 23. října 2022, je doplněna komentovanými prohlídkami, přednáškami a dalšími akcemi pro veřejnost. Srpnový doprovodný program k výstavě Bohové a hrdinové z konce doby bronzové na Jičínsku bude pokračovat dalšími workshopy.

Spustit audio

Související