Vrbenského kasárna v Hradci Králové mají už představu o své budoucnosti. Opravit je chce kraj

8. červen 2016

Budoucnost Vrbenského kasáren v Hradci Králové je o něco jasnější. Po různých plánech, které většinou zkrachovaly, chce historický objekt opravit Královéhradecký kraj. Kasárna přitom patří městu. Podrobnosti k tématu má reportér Ondřej Vaňura.

Jaké konkrétní plány Královéhradecký kraj má? Jde o to, že Královéhradecký kraj chce kromě opravy Gayerových kasáren rekonstrukci i Vrbenského kasáren v centru Hradce Králové.

Zatímco v jednom objektu má podle plánů kraje vzniknout přírodovědná expozice, ve druhém historickém objektu by mohly být umístěny muzejní depozitáře, vysvětluje Martina Götzová z krajského úřadu: „Protože se některá naše muzea dlouhodobě potýkají s nedostatkem prostor, můžeme uvést například jičínské muzeum. Záměr už schválila Rada kraje a bude o něm jednat ještě krajské zastupitelstvo."

Návrh bude na červnovém zastupitelstvu kraje, což bude 20. června, předkládat radní pro investice Josef Dvořák z ČSSD.

Čtěte také

Vrbenského kasárna ale patří Hradci Králové. Jak by tedy oprava v praxi vypadala?
Vedení města má o obnovu objektu zájem a už o možném využití Vrbenského kasáren s krajem jednalo. Hejtmanství chce na opravu kasáren získat evropské dotace, pokud by se to povedlo, získalo by pak i samotný objekt.

Jak konkrétně, to prozrazuje Magdaléna Vlčková z královéhradeckého magistrátu: „Po získání dotačních prostředků na rekonstrukci areálu Vrbenského kasáren by mělo dojít k vypořádání vlastnických vztahů mezi městem a krajem. O záměru zamýšleného bezúplatného převodu objektu Vrbenského kasáren z majetku města do vlastnictví Královéhradeckého kraje rozhodnou ještě orgány města."

Vedení města přiznává, že má s využitím Vrbenského kasáren dlouhodobé problémy a proto současné možné řešení vítá.

Vrbenského kasárna v Hradci Králové mají už představu o své budoucnosti. Opravit je chce Královéhradecký kraj

Kolik by oprava stála?
Podle původních odhadů by oprava jen Gayerových kasáren mohla stát kolem 200 milionů korun, kraj plánoval, že by stavební práce mohly začít v roce 2017.

Hradec Králové chtěl před časem v budově Vrbenského kasáren vybudovat technologické a vzdělávací centrum za 150 až 200 milionů korun, v roce 2015 ale radnice záměr opustila a oznámila, že chce pro objekt hledat další využití.

V roce 2010 radnice nabízela budovu Vrbenského kasáren ve výběrovém řízení soukromým investorům. Nebyla ale spokojena s cenou a řízení zrušila. Padla i možnost, že by v objektu sídlila městská policie a další městské organizace.

autor: ova
Spustit audio