Vodní záchranná služba Náchod má pro svoji službu na přehradě Rozkoš k dispozici novou loď

10. srpen 2021 13:29

Vodní záchranáři na přehradní nádrži Rozkoš řešili během léta zatím tři desítky událostí. To je zhruba polovina běžného počtu. I tak ale třeba řešili kuriozitu, kdy se poprali dva sedmdesátníci. Podle záchranářů je důvodem menšího počtu zásahů chladné a deštivé počasí, koupe se tak méně lidí. I díky tomu mají členové vodní záchranné služby čas na nácvik se zbrusu novou lodí.

Čtěte také

Spolu s členem vodní záchranné služby Vojtěchem Střihavkou jdeme po molu směrem k záchranářským lodím. A přicházíme k té nejnovější.
„Hlavním kritériem při pořizování této lodě bylo, aby vážila co nejméně a neměla příliš velký kýl. Abychom ji byli schopni co nejrychleji přenést na druhou stranu a zajišťovat tak rychlou pomoc na celé vodní ploše přehrady."

Je to vlastně gumový člun, který má uprostřed volant a jedno sedadlo.
„Tato loď je celkem určena pro šest osob. Což znamená, že jako záchranáři bychom jeli vždy minimálně ve třech. Jeden je řidič, který nesmí opustit loď, a dva záchranáři. Jeden z nich pomáhá asistovat s lodí a druhý by šel případně na zásah do vody."

Před chvílí právě záchranáři nacvičovali s touto lodí přesun z jedné strany přehradní nádrže na druhou, přes dělící hráz, která je několik metrů široká.
„Přiznám se, pro mě to byl první pokus, takže to má ještě nějaké chybičky. Takže to musíme dál trénovat a vše vyladit, aby to proběhlo co nejrychleji. Abychom v případě ostrého zásahu byli schopni být na druhé straně co nejrychleji."

Co se týče letošní sezóny, tak je dosud zásahů zhruba o polovinu méně než v minulém roce. Důvodem je asi zejména počasí.

Čtěte také

Vojtěch Střihavka popisuje, jaký měli záchranáři letos nejzásadnější zásah.
„Nejdůležitějším zásahem bylo letos tonutí u hlavní přehradní hráze. Dorazili jsme tam tedy až po ostatních složkách integrovaného záchranného systému. To bylo i z toho důvodu, že Police České republiky parkuje svůj motorový vodní člun přímo naproti této pláže."

A popisuje i jeden kuriózní případ.
„To je spíš na pousmání. Měli jsme tady potyčku u diskotéky na pláži, kde se dva důchodci začali postrkovat o jednu dámu. Skončili to tržnou ranou na obočí a nose, pána jsme museli transportovat pomocí zdravotnické záchranné služby do nemocnice na chirurgii."

Vodní záchranáře na přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku teď ve zbytku léta kromě běžných starostí čeká právě nácvik s novou lodí.

Spustit audio

Související