Vlakem nebo autobusem jezdíme podle nových jízdních řádů. Jaké jsou hlavní změny v krajské dopravě?

14. prosinec 2020 08:34

Začaly platit nové jízdní řády pro rok 2021 Změny jsou jak na železnici, tak v autobusové dopravě.  A většina z nich by měla být pro cestující příjemná. Na druhou stranu se nám ani v příštím roce nevyhnou rozsáhlé výluky. 

Čtěte také

„Jízdní řád v roce 2021 přinese zvýšení rozsahu dopravy asi o jedno procento," říká hned na úvod ředitel regionálního centra Českých drah v Hradci Králové Roman Moravčík.

Žádné zásadní škrty, které by souvisely například s ekonomikou, se do jízdních řádů nepromítly.

„Hlavními změnami jsou doplnění počtu spěšných vlaků na lince Hradec Králové - Letohrad o jeden pár a v neposlední řadě také posílení rychlé dopravy z Náchodska do Chocně na přípoje na rychlíky na prvním koridoru," vypočítává Roman Moravčík zásadní novinky.

Cestující čekají i v příštím roce některé výluky, ta nejzásadnější, která ovlivní cestování na Královéhradecku, se týká sousedního kraje, říká systémový specialista Českých drah Tomáš Fiala.
„Začala rekonstrukce železniční stanice Pardubice, což je velká výluka na několik let. A s tím souvisí i zdvojkolejnění úseku Pardubice hlavní nádraží - Pardubice - Rosice nad Labem a Stéblová. Tyto výluky by měli začít příští rok v květnu a skončit až v listopadu."

Vlaky a železnice mají určitě budoucnost (ilustrační foto)

Trasy Hradec Králové - Pardubice se týká ještě jedna změna - České dráhy vystřídala na rychlíkové trase R14 z Pardubic přes Hradec, Jaroměř a Starou Paku do Liberce společnost Arriva.

Čtěte také

To podle Romana Moravčíka přinese změny v tarifech.
„Bude dále platit tarif IDS Iredo, bude tam platit i nový státní tarif, ale bohužel už tam nebudou platit jízdenky Českých drah podle našeho tarifu a jízdenky podle dohody, které máme společně s městskými podniky města Hradec Králové a Pardubic."

Znovu připomeňme, že se to týká výhradně rychlíků na Liberec, osobní vlaky zůstávají dál ve stejném režimu. Na změny se musí připravit i ti cestující, kteří jezdí autobusem.

„Změny v jízdních řádech autobusů v Královéhradeckém kraji reagují zejména na aktuální poptávku po spojích a na požadavky obcí. Dotýká se to například dojíždění školní mládeže, nebo má zajistit lepší vazbu mezi autobusovými a vlakovými spoji," popisuje Dan Lechmann, mluvčí Královéhradeckého kraje.

Veškeré změny najdete už teď v internetových vyhledavačích nebo se je dozvíte v informačních centrech jednotlivých dopravců případně na infolince IREDO.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související