Vladimír Burjánek: Velikonoce

18. duben 2017

Velikonoce – jsou velevýznamný církevní svátek, jinak také označovaný jako svátky jara. Ačkoliv si určitě vzpomenete, že jste se za kraslicemi brodili někdy i sněhem. Tenhle každoroční svátek po konci zimy završí zítra Velikonoční pondělí.

Před ním je ovšem zástup dnů, z nichž každý má své pojmenování. K některým se váže i řada přísloví a to všechno svědčí o mimořádné důležitosti této události. Dnes máme Boží hod velikonoční, kterému v minulém týdnu předcházely Modré pondělí, Šedivé úterý a Škaredá středa.

Zelený čtvrtek, pokud prý je bílý, je teplé léto a na Velký pátek se nejen otevírají podklady, ale pokud je prý deštivý, dělá léto žíznivý. Prší li na Bílou sobotu, bude v létě nouze o vodu.

Velikonoce u Kašubů, polské národnostní menšiny. Pekli se velikonoční zajíčci i koláč mazurek

Zítřejší Velikonoční pondělí se sluší přivítat podle starých zvyků pomlázkami, které jste nejlépe upletli vlastnoručně z čerstvých jarních proutků. Jejich pružnost pocítí děvčata a ženy všech věkových generací.

Smířily se už dávno s tím, že za velikonoční nášup musí ještě zaplatit a podarovat někdy i hodně bezcitné šlehače vajíčky i dalšími tradičními kolednickými dárky. Tak s citem, pánové, představte si, jak by se vám líbilo, trpět velikonoční šlehání, usmívat se a ještě odměňovat?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.