Vladimír Burjánek: Vánoce

25. prosinec 2018

Včerejší den a především večer, který v nás ještě rezonuje, byl jen krásný závěr celého předvánočního času. Adventní doba, byť nabádá k zastavení, rozjímání a klidu, běží přitom  neskutečným tempem ke svému vrcholu. 

Miluji prosincová rána, když se rozednívá a začíná další den z onoho nádherného a přitom prostého prosincového šperku. Když se, bohužel dnes už téměř mimořádně, příroda zahalí do kdysi příznačného bílého šatu, nebo jen poprašku, jako se to povedlo letos, má člověk prožitek dvojnásobný.

Měl jsem společně s dalšími návštěvníky při letošním adventním koncertu v našem kostele mimořádný, ačkoliv neplánovaný zážitek. Ve chvíli kdy varhanní mistr hrál závěrečnou skladbu a její první tiché tóny vzlétly od kůru do chrámové lodi, zazněl hlas zvonu a provázel skladbu až po finální forte a potlesk přítomných.

Adventní čas a vánoce

Předvánoční čas nám vůbec často přináší ne zcela běžné jevy.

V jedné malé vesnici v Českém ráji se například právě v adventní době představují na různých vystoupeních členové pěveckého sdružení Provaz - přeloženo pro vánoční zpívání. Koncertují a scházejí se jen v tomhle období, aby přinesli radost druhým. Není to úžasný vánoční dárek?

Spustit audio