Vladimír Burjánek: Turista

20. březen 2011

Náš britský kocour se naučil jednu specialitu. Když přijde od dětí na návštěvu k nám do patra, vyžaduje vodu. Nikoliv do misky jako doma, ale vyskočí na vanu a pije výhradně tekoucí vodu z kohoutku. Domácí mazlíčci mají různé záliby. Kocour mého pardubického přítele je zase vášnivý turista.

Přes léto žije s majiteli v dřevěné chalupě po kamarádově babičce na Chrudimsku, ve Smrkovém Týnci. Když jednou potřebovali známí zajet domů na dva dny, kocourovi se zřejmě po nich tolik zastesklo, že vyrazil a z ničeho nic se objevil ve městě - na zahradě. Nikdo nechápe, jak trasu přes dvacet kilometrů dokáže kocour překonat a vyhnout se nástrahám frekventovaných silnic, železnici a dalším překážkám. Od své první výpravy už absolvoval tuhle pouť několikrát. Zpátky se vždycky veze autem a přítel tvrdí, že i v přepravce monitoruje cestu a na jedné křižovatce ve vesnici uprostřed trasy dává mňoukáním najevo, že tady to zná. Jeho chuť pochodovat se neustále stupňuje, letos už putoval dvakrát. Tak jsem kamarádům doporučil, že by ho mohli klidně přihlásit k turistům. Sto jarních kilometrů by zvládl Paf hravě.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.