Vladimír Burjánek: Stavba

24. červen 2012

Kousek od nás přistavuje mladá rodina k původnímu domu další část. nepatří k té kategorii zbohatlíků pyšnících se svým podnikatelským barokem, ale chtějí si pomocí hypotéky pořídit ne honosné, ale slušné bydlení. Obezřetně vybírají i řemeslníky na jednotlivé práce.

Člověk by řekl, že v dnešní téměř globální evropské krizi a krizi ve stavebnictví, musí jednotlivci i firmy přicházet s kvalitou za slušnou cenu. Mám možnost občas postup stavby sledovat a s majitelem probrat i rodící se těžkosti. Není jich zrovna málo. Na podzim mu jedna z firem dodala tak kvalitní odborníky, že když postavili konstrukci, aby mohli materiál na hrubou stavbu vytahovat do patra, věž, vlastnoručně jimi zhotovená, se při první zkušební jízdě zvrátila do dvora. Zapomněli konstrukci nějak zakotvit. Další odborníci z jiné firmy stavěli letos na jaře lešení kolem celé přístavby. Když bylo hotové, zjistili, že podlážky jsou nějaké krátké. Šéf poslal totiž parťáka jinam a tři dovedové vysekli kolem stavby lešení, aniž si změřili délku podlážek. Určitě se vám to zdá také neskutečné, ale věřte, že se to opravdu. Že by se už zase rodili machři pracující pod heslem řemeslo braň se?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.