Vladimír Burjánek: Obklíčení

4. březen 2012

Doba, kdy v topné sezóně a při nízkém tlaku vzduchu bylo nemožné přejít naši ulici téměř bez přidušení, byla hrozná. Kouř se valil z mnoha komínů a lezl i škvírami do domů. Elektrofikací i plynofikací topení se situace radikálně vylepšila a všichni si pochvalovali ekologické myšlení.

S postupujícím kapitalismem a stoupající tvorbou cen za energie se však mnohdy ti největší křiklouni a ochránci ovzduší rychle vrátili k minulosti. Už staré válečnické a vojenské umění znalo, co je to za výhodu, když někoho obklíčíte. Možná se řada posluchačů nachází ve stejné situaci jako my. Jsme prostě ze čtyř stran obklíčení paliči.Soused z jihu topí dřevem, topit umí a začoudí jen při zatápění. Severní soused topit neumí, střídá dřevo a uhlí, škrtí kotel, aby nepropálil a pouští dusivé zplodiny nám okolním. Od východu, z rozestavěného baráku, který majitel nikdy neodstaví a pronajímá polostavbu různým náhodným nájemníkům, přichází další pohroma. Zdejší obyvatelé topivo nekupují a až z přicházející zimou shánějí něco do kamen. Potom pálí všechno, co najdou. Nejhorší je západní ničitel. Hladovec, co hned po zatopení zavře kotel a celý den dusí okolí šedožlutým závojem. Dům nepřestěhujete, tak krademe chvilky, kdy můžeme krátce vyvětrat a těšíme se, až zase skončí letošní topná sezóna. Kéž by byla krátká!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.