Vladimír Burjánek: Léky

19. červen 2011

Zrovna v době, kdy v pořadí šestnáctý ministr našeho zanedbaného zdravotnictví seznamoval národ s dalšími nápady a opatřeními, jak pozvednout hlavně ekonomickou základnu svého resortu, šel jem si do lékárny pro medikament, který mi předepsal specialista a který beru už delší dobu.

Jaké však bylo mé překvapení, když za dvě krabičky prášků, na které jsem obvykle doplácel celkem rozumnou částku, chtěla paní magistra za kasou 420 Kč. Vysvětlení bylo prosté, pojišťovna ve vší tichosti přestala tento lék uhrazovat. Tak bude možná lepší, že by nám měli léky vybírat lékárníci, protože doktoři samozřejmě často nevědí, co za jejich zády pojišťovny činí, co ruší a přeskupují. Pokud to ovšem bude postupovat dále, že za chvíli už zaplatíme téměř všechno, mohli bychom dopadnout jako v onom představení Spejbla a Hurvínka pro dospělé. Jak taťulda poradil jedné paní, že nejlepší a nejlevnější na všechno, i její kašel je ricínový olej. Fakt, ptá se nevěřícně Hurvínek.? Podívej támhle na rohu ta paní, které jsemdal dobrou radu, stojí a bojí se zakašlat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.