Vladimír Burjánek: Dušičky

30. říjen 2011

Druhý listopadový den je věnován těm, na které už jen vzpomínáme - památce zesnulých. V nádherných hrobkách, prostých hrobech i na urnových hájích odpočívají ti, kteří se v životě měli rádi, vedle dalších, kdož se nesnášeli a všechnu radost, bolest štěstí i zármutek dávno překryl čas.

Jako kluci jsme milovali „dušičky", jak se říká právě nejen tomu dnu, ale i času. Sbírali jsme zbytky vosku odkapávajícího ze svíček a v kovových kalíšcích po kahánkových svíčkách jsme za pomocí bavlněného knotu vyráběli svíčky nové. Tím, že jsme vosk rozpouštěli, slévali a přelévali do nasbíraných kalíšků. Ve staré prádelně byla voskařská dílna, kde se po návratu ze hřbitova tvořily a rodily nové svíčky. Hořely mizerně, hlavně kvůli bavlněným knotům, ale dávali jsme je občas i na hroby, kam nikdo světlo nepřinesl. Je zvláštní, že dnes, v době elektrických svíček a umělých květin ještě spousta lidí přináší obyčejné voskové svíčky, přírodní květy a podle tradice chvojím pokrývá hrob. Hrobník pan Šulc vždycky říkal, že hřbitov je jedno z mála míst, kde lidí jen pořád přibývá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.