Vladimír Burjánek: Dovolená

1. červenec 2018

Začal čas dovolených, ačkoliv dnes už to dávno všeobecně neplatí, že právě nadcházející dva měsíce jsou vyhrazeny odpočinku a uvolnění. Lidé vyráží za svojí regenerací vlastně kdykoliv. Na hory, na jaře i na podzim k moři a samozřejmě i v létě. 

Pravda, asi největší počet jich bude trávit čas zaslouženého volna právě nyní, vzhledem k dvouměsíčním prázdninám dětí i faktu, že někde ještě jsou celozávodní dovolené. Na určitý odměřený čas volna v práci pamatuje i zákoník, ale v soukromých firmách jsou možnosti různé. Zaujal mě nápad jedné brněnské počítačové firmy, kde prý praktikují pro své zaměstnance možnost, vzít si libovolnou délku dovolené.

Pracovník si sám zvolí, jak chce dlouho odpočívat. Má to pouze několik podmínek. Musí být pro zaměstnavatele užitečný, nemůže se z ničeho nic sebrat a třeba na půl roku zmizet, o dovolené se má domluvit s kolegy a nesmí být jeho nepřítomnost v době, kdy nemá splněné zadání od klienta. Prý se jim praktikování tohoto nápadu osvědčilo.

Nejde to pochopitelně všude. Někteří by si totiž klidně nejraději vzali dovolenou nepřetržitou.

Pláž a dovolená
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.