Vláda rozhodla o omezení volného pohybu osob na Trutnovsku od půlnoci na pátek 12. února

11. únor 2021 10:26

Česká vláda rozhodovala o regionálních opatřeních proti šíření koronaviru. Ta by měla pomoci zastavit prudké šíření nákazy v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Obyvatelé ve všech veřejných vnitřních prostorách musí také nosit roušku nebo respirátor FFP2. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jaká opatření tedy lidi na Trutnovsku čekají?

Jsem teď přímo v Oblastní nemocnici v Trutnově, která je už kvůli koronaviru přetížená a sami zdravotníci čekali docela s napětím na to, s čím vláda přijde.

Čtěte také

Podle aktuálního vládního nařízení platí zákaz opouštět okres. Lidé, kteří naopak na Trutnovsku nebydlí, sem nesmí jezdit. Existují ovšem výjimky, které se vztahují například na cesty za prací, na úřady, za řešením krizových situací nebo za účelem ochrany zdraví.

Ale ve všech případech bude nutné účel cesty doložit a na hranicích okresu bude dodržování nařízení kontrolovat policie.

Platí také, že na Trutnovsku bude ve všech veřejných prostorách platit povinnost používat roušky nebo respirátor FFP2. Královéhradecký kraj dostane pro tyto účely bezplatně půl milionu roušek, které bude moci na Trutnovsko rozdat.

Město Trutnov rozmístí na svém území přibližně 25 nových ptačích budek

Vláda také jedná s ministerstvem školství o dodávce respirátorů třídy FFP2 do škol a školek v okresu. A zaměstnavatelé by měli zavést režimová opatření a omezit například fyzické kontakty pracovníků.

Vše začne platit od půlnoci na pátek 12. února a platit má až do konce nouzového stavu.

Jak se na přijatá opatření dívá trutnovská nemocnice, která už zkrátka nemá volné kapacity pro další koronavirové pacienty?

Čtěte také

Podle ředitele Miroslava Procházky jsou jakákoli opatření, která reálně mohou zamezit šíření viru, dobrá. Otázkou zůstává za jak dlouho se taková opatření stihnou projevit.

Klíčové pro další vývoj situace ale bude podle Miroslava Procházky další rozhodnutí - protože vláda jedná o podpoře pro svůj návrh na prodloužení nouzového stavu.

A tu podporu podle ranního vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka z ČSSD zatím nemá.

Pokud by nouzový stav skončil, skončí jednak opatření, o kterých jsme mluvili před chvílí, a Česko by také reálně rozvolnilo opatření zhruba do 4. stupně systému PES. To by mohlo znamenat otevření obchodů, služeb, ale třeba i restaurací nebo fitcenter či bazénů.

A to by byl vyloženě hazard se životy, říká Miroslav Procházka s tím, že už teď nemocnice zkrátka nemá volné kapacity a prakticky už není možné ani převážet pacienty do dalších nemocnic v regionu. Situace je v Trutnově opravdu kritická.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související