Vítězná na Trutnovsku, obec s 1 300 obyvateli, má nový Dům služeb i zdravotnickou ordinaci

23. leden 2020 08:22

Radnice ve Vítězné na Trutnovsku investovala přes dva milióny korun do nového Domu služeb. Místním chce nabídnout třeba masáže a kadeřnictví, ale i stálou ordinaci praktického lékaře. Podařilo se dohodnout dlouhodobou spolupráci s lékařkou. Do Dvora Králové, kde je vedle hned několika praktických lékařů i nemocnice, to je přitom jen necelých 7 kilometrů. 

„Je to skutečně unikátní, protože při současném stavu, nedostatku praktických lékařů právě i mimo nemocnice, a nejen lékařů, ale i nelékařského zdravotnického personálu, mít svého praktického lékaře je samozřejmě pro občany výhra," říkal přímo v nové ordinaci ve Vítězné náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar z TOP 09. Podle něj je k otevření nové ordinace potřeba i velké množství elánu všech zúčastněných.

Čtěte také

Ve Vítězné se do toho zamotala i jedna změna životního stylu. Lékařka Šárka Koumarová už totiž měla dost života ve velkém městě.
„Já jsem původně Pražačka a tohle je důsledek mého útěku do přírody. Takže bydlím v Kohoutově na faře, pracuji ve Vítězné, mám ordinaci v Kohoutově, mám ordinaci v Hajnici a ještě se starám v Trutnově o dům seniorů a alzheimercentrum ve Svobodě nad Úpou."

Dům, který obec přestavěla na Dům služeb, radnice koupila v havarijním stavu za 70 tisíc i s pozemkem, další dva a půl miliónu korun stály nutné opravy.

Podle starosty Petra Hrubého z Liberálně-ekologické strany radnice počítá s tím, že služby včetně plánovaných masáží nebo kadeřnictví, které mají přibýt od března, bude svým způsobem dotovat - nebude například vybírat tržní nájemné.
„Je to takový nájem, abychom z něj pokryli spotřebu energií."

O klientelu a také o pacienty by nouze být neměla

Šárka Koumarová ve Vítězné už dva roky ordinovala v provizorních podmínkách a okruh svých pacientů už má.

Vítězná na Trutnovsku má nový Dům služeb i zdravotnickou ordinaci

Že se i v malých obcích dají pacienti najít a udržet ví i Miroslava Kloudová, lékařka s ordinací v Mžanech, Stračově a Dohalicích na Královéhradecku.
„Když můžete dělat spoustu dalších vyšetření a pacienty komplexně vyšetřit, tak vás to dobře uživí. Pokud máte přístrojovou techniku a výbavu na to."

Čtěte také

Podle Miroslavy Kloudové jsou často technikou lépe vybaveny ordinace na menších obcích než ve velkých městech, kde lékaři v případě potřeby mohou pacienta poslat ke specialistovi. A je škoda, že především mladší lidé podle ní až příliš spoléhají na zažitou představu, že ve velkých městech je zdravotnictví kvalitnější.

Šárka Koumarová slova své kolegyně potvrzuje.
„Speciálně vítězí Praha. Prostě hlavní město je takovou modlou. A je to holý nesmysl. Protože já tady mám například daleko víc času na pacienty, tam je těch lidí hodně. A tím, že tady je jich méně, mám opravdu čas se jim věnovat."

Starosta Petr Hrubý si je vědom toho, že zřídit ordinaci na malé obci je docela riziko, ale jednak věří, že to v uvozovkách akční paní doktorka ještě aspoň dvacet let vydrží - a jednak že se v budoucnu situace ve zdravotnictví přeci jen trochu změní. A mít lékaře na malé obci už nebude díky lepším podmínkám takový unikát.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související