VIDEO: Přestože mu policisté jednu pěstírnu konopí odhalili, založil si druhou v centru Hradce

27. březen 2020 10:42

Na začátku března policisté z oddělení obecné kriminality územního odboru Hradec Králové zabývající se toxi kriminalitou obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy 37letého muže a jeho 22letou přítelkyni. 

Čtěte také

Policisté zjistili, že si na začátku prosince loňského roku v pronajatém bytě v centru Hradce Králové udělali v některých částech bytu pěstírnu konopí. Dohromady policisté napočítali 330 rostlin od výšky 8 cm do 50 cm.

Místa k pěstování byla vybavena vzduchotechnikou, osvětlením, předřadníky, časovačem a dalšími komponenty včetně různých hnojiv. Předběžným zkoumáním specializovaného pracoviště Policie ČR bylo zjištěno, že celková hmotnost upotřebitelné hmoty ve všech zajištěných rostlinách bylo více jak 1 kg.

Pěstírna konopí v centru Hradce Králové

Policisté muži navíc kladou za vinu, že od roku 2015 distribuoval různým lidem po celém Hradci Králové drogy jako marihuana, kokain, extázi a amfetamin.

Čtěte také

Dále mu prokázali, že si nechal i některé drogy zaslat ze zahraničí. Tyto drogy však k němu nedorazily, protože je němečtí celníci zadrželi a jelikož zásilky měly českou doručovací adresu, předali cestou mezinárodní spolupráce trestní řízení českým celníkům. Díky vzájemné spolupráci obou složek (Celní správa + PČR) se podařilo pár dopadnout.

Žena je stíhána na svobodě, ale na muže byla uvalena vazba, protože v trestné činnosti pokračoval. Na začátku listopadu byl totiž přistižen policisty s pár zrovna sklizených paliček rostlin konopí při odchodu z pěstírny, kterou si sám vybudoval v červenci roku 2019 v pronajatých sklepních prostorech jednoho komerčního objektu v centru města Hradce Králové.

Pěstírna konopí v centru Hradce Králové

Místnost si vyložil izolačními deskami, vybavil odrazovými foliemi, vzduchotechnikou, osvětlením, předřadníky a automatickým zavlažováním. V srpnu měl zasadit první semínka, z nichž hydroponickou metodou vypěstoval 168 rostlin o průměrné výšce 80 cm.

Čtěte také

Takřka každý den se o rostliny staral a v době, kdy byl zadržen, již měl naplánovanou na další týden sklizeň všech rostlin, z kterých chtěl poté vyrobit marihuanu na kouření, pro svoji sestru Fénixovy slzy a pro babičku konopnou mast. Konopí však sklidili policisté, kteří odborným zkoumáním zjistili, že upotřebitelné hmoty z těchto rostlin by bylo 3,6 kg.

Proto byl po zadržení obviněn ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za což mu hrozil trest odnětí svobody od 2 do 10 let. V polovině prosince policisté ukončili vyšetřování a podali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby.

Na začátku února byl muž odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 2 let a 4 měsíců. Než však rozsudek nabyl právní moci, a než nastoupil do vězení, byl opět obviněn a putoval do vazby. Nyní mu hrozí navýšení trestu až o pět let.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky

Související