VIDEO: Pěstírny konopí na Trutnovsku odhaleny. Čtveřici obviněných hrozí vysoké tresty

27. září 2017

Policisté zásahové jednotky Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje zadrželi včera dopoledne na Trutnovsku čtveřici mužů (dva ve věku 36 let, další 39 let a 46 let) z Trutnova důvodně podezřelou ze spáchání zvlášť závažného zločinu na úseku toxi. Všichni zadržení byli předáni policistům ze služby kriminální policie a vyšetřování a následně převezeni na policejní služebny.

Dne 26. zří 2017 zahájil komisař trestní stíhání těchto osob a obvinil je ze zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Uvedené trestné činnosti se všichni obvinění podle policistů dopouštěli formou spolupachatelství, zčásti dokonaného a zčásti ve stádiu pokusu, 39 letý obviněný rovněž i zčásti samostatně.

Obviněným je kladeno za vinu, že od roku 2012 do současné doby společně pěstovali v budově zemědělské usedlosti ve Starém Rokytníku na Trutnovsku rostliny konopí. Za tímto účelem si v objektu zřídili tzv. indoor pěstírnu, která se skládala z místností pro pěstování rostlin a dále z prostor užívaných jako tzv. přípravna.

Čtěte také

Velkou část drogy pěstovali na prodej, kdy hlavním odběratelem marihuany byl občan Polska, část pro svoji potřebu.

Devětatřicetiletý muž měl podle zjištění navíc pěstovat konopí i na dalších místech v Trutnově, a to od roku 2008. V následujících letech z něho chemickou cestou podle obvinění poté vyráběl extrakt, tzv. „fénixovy slzy“, který buď prodával nebo poskytoval dalším osobám.

Pěstírny konopí na Trutnovsku odhaleny. Čtveřici obviněných hrozí vysoké tresty

V rámci domovních prohlídek policisté mj. zajistili kompletní vybavení zmíněné indoorové pěstírny (osvětlení, vytápění, filtraci atd.), kde se nacházelo celkem 183 ks rostlin konopí v ranné fázi růstu a dále celkem 150 kusů rostlin se znaky konopí ve vysoké fázi květenství o výšce cca 180 cm, včetně 28 kusů řízků rostliny.

Další pěstírnu s asi 150 rostlinami konopí zajistili při domovní prohlídce v Trutnově.

Uvedenou trestnou činností měli obvinění předběžně způsobit škodu velkého rozsahu, tedy nejméně 5 milionů korun. Pokud se prokáže jejich vina, hrozí jim trest odnětí svobody od 8 do 12 let.

O tom, zda budou obvinění stíhání vazebně, bude dnes rozhodovat soud.

autor: Policie ČR
Spustit audio