VIDEO: Hradečtí policisté přeťali na Moravě drogovou trasu. Varna produkovala kvalitní pervitin

5. červen 2019 11:41

Královéhradeckým kriminalistům se na konci minulého týdne podařilo přetnout významnou drogovou cestu směřující z Jižní Moravy do celé České republiky.

Na Hodonínsku policisté zadrželi, společně se zásahovou jednotkou, dva muže a dvě ženy, které obvinili ze spáchání zvlášť závažného trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Hlavní dva organizátoři, sedmadvacetiletá žena a šestačtyřicetiletý muž, oba z Brněnska, vyráběli z léků obsahujících pseudoefedrin drogu pervitin, která byla určená na nelegálních trh po celé České republice. Další dva obvinění, čtyřiadvacetiletý muž a stejně stará žena, jim měli v této činnosti spíše okrajově pomáhat.

VIDEO: Spadla klec. Záběry zadržení podezřelého z prodeje pervitinu i marihuany na Rychnovsku

Zadržení podezřelého z prodeje pervitinu i marihuany na Rychnovsku

Od začátku roku uvízli v policejní síti na Rychnovsku zatím tři nelegální distributoři drog. Všichni jsou sami uživateli návykových látek a policii již dobře známí.

Do Jihomoravského kraje se královéhradečtí kriminalisté dostali postupným rozkrýváním odběratelské sítě, a to od koncových uživatelů, přes drogové dealery, až se propracovali k informacím o velmi dobře vybavené „laboratoři“, ve které „vařiči“ zvládli za jeden a půl roku vyrobit téměř 2,5 kilogramů nebezpečné drogy. Vyšetřování této závažné trestné činnosti trvalo více než rok. Množství nemusí být konečné, dalším vyšetřováním a zkoumáním zajištěných chemikálií se může objem vyrobené drogy ještě dále navýšit.

Ani jeden z obviněných není v současné době aktivním uživatelem drog. I to byl nejspíš jeden z důvodů, že droga, kterou zde v čistém prostředí sofistikovaným způsobem vyráběli, byla vysoce kvalitní a proto i žádaná.

Hradečtí policisté přetnuli na jihu Moravy drogovou trasu. Varna produkovala kvalitní pervitin

Z dosud zjištěných informací vyplývá, že dvojice hlavních obviněných jezdila pro léky do Polska a chemikálie potřebné k výrobě pervitinu objednávali přes internetové obchody na smyšlená jména a adresy, kde zásilku od kurýrní služby přebírali.

V okamžiku zadržení probíhala na místě činu jedna ze závěrečných fází výroby drogy. Ten den měli obvinění v plánu vyrobit něco přes 400 gramů pervitinu. V prostorách, kde byli hlavní organizátoři zadrženi, zajistili kriminalisté předměty a chemikálie, které tvoří technologický celek potřebný k výrobě drogy pervitin.

Při domovních prohlídkách pak následně zajistili 20 000 kusů tablet obsahující pseudoefedrin, ze kterého by obvinění vyrobili dalších zhruba 1,7 kilogramů pervitinu s prodejní cenou převyšující 2 miliony korun. Díky špičkovým přístrojům, kterými disponuje kriminální služba při práci v terénu a následně i v laboratoři se podařilo velmi rychle prokázat přítomnost látky pervitin a dalších pomocných látek potřebných pro jeho výrobu, které byly na místě činu zajištěny. Na základě těchto výsledků bylo možno okamžitě stanovit také množství pervitinu, které mohli pachatelé ze zajištěných léků vyrobit a prokázat tak rozsah prováděné trestné činnosti a stanovit právní kvalifikaci.

Drogově závislých mladistvých přibývá. Je alarmující, jak je pro děti snadné obstarat si drogy

kouření - cigarety - marihuana

MUDr. Jela Hrnčiarová, zástupkyně přednosty pro lékařskou péči Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové v naší radioporadně. Téma: drogová závislost u mladistvých.

Policisté jako výnos z trestné činnosti zajistili u dvou hlavních obviněných téměř 6 milionů korun, a to jak v hotovosti, ve zlatých cihlách, tak na jejich účtech. Dále jim zajistili majetek jako jsou auta, šperky, elektronika a podobně, neboť existuje důvodné podezření, že i tyto movité věci byly pořízeny z finančních prostředků získaných prodejem pervitinu. Ani jeden ze čtveřice obviněných totiž neměl prokazatelně žádný jiný příjem pocházející z jakékoliv zaměstnanecké nebo podnikatelské činnosti.

Organizátoři, tedy „vařiči“, si z nelegálně vydělených financí užívali života. Kriminalisté zjistili, že z tzv. špinavých peněz zaplatili veškeré dluhy z minulosti, oblékali se do značkových věcí, cestovali a celkově si žili na poměrně vysoké úrovni.

Dvojice hlavních organizátorů - vařičů je stíhána vazebně a hrozí jim v případě odsouzení až osmnáctileté tresty odnětí svobody. Dalším dvěma obviněným, kteří budou vyšetřováni na svobodě, hrozí vězení až na dvanáct let.

autor: baj | zdroj: Policie ČR
Spustit audio

Související