Vichr polámal v Krkonoších tisíce stromů. Přesto tamní lesy masivní pohromě unikly

31. říjen 2017

Podle pracovníků Správy Krkonošského národního parku není situace tak dramatická, jak by se možná dalo očekávat. Přestože třeba na Sněžce foukal vítr o rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, samotné Krkonoše masivní pohromě unikly.

Na Luční boudě v neděli foukalo rychlostí přes 180 kilometrů za hodinu, podobné to bylo i na Sněžce - přesto jsou lesy v Krkonoších v relativním pořádku. Správa parku sčítá škody, ale už teď je jasné, že nebudou tak rozsáhlé, jako v podobných situacích v minulých letech.

Řadu stromů už stihli dělníci z turistických cest odstranit, na dalších se pracuje.

Čtěte také

Oblast Labského dolu teď není úplně klidným místem, jak bývají návštěvníci Krkonoš zvyklí. Na cestách jsou popadané stromy. A lesníci je musí odklízet.

„Musí se hlavně uvolnit cesty. Protože napadne sníh a nikdo s tím nic nebude dělat. Musí se to zpracovat, ale teď už bude listopad. Takže jestli se to nenechá být, tak se to bude dělat všechno na jaře," říká jeden z lesních dělníků Tomáš Leitner, který spolu s kolegou právě uvolňuje cestu v Labském dole.

Turisté musí zatím podobná místa obcházet terénem.

Linda Olivová obešla čtyři spadlé stromy po stráni. Situace je podle ní bezpečná: „Myslím, že je to v pohodě. Včera by to bylo horší. Dnes je to už lepší. Musíte koukat a dávat pozor. Ale jak říkám, tohle byl jen kousíček. Uvidíme. Kdyby to bylo dál horší, tak se otočíme a půjdeme zpátky."


Podle mluvčího Krkonošského národního parku Radka Drahného je situace nepříjemná. Ale Krkonoše už zažily daleko horší kalamity: „Není to tak hrozné, jak se dalo očekávat podle síly větru. Ale není to úplně zanedbatelné. Hovoříme v odhadech o tisících kubíků poškozeného dřeva. Což jen pro představu, je zhruba 10 až 12 procent našich plánovaných ročních těžeb."

Dřevo, které správa parku po zlikvidování následků víkendové vichřice teď vytěží, navíc škrtne z plánu těžby na příští rok, říká Radek Drahný: „Jakákoliv kalamita, ať je to vítr nebo sníh, tak vždy ponižuje ty plánované těžby, pokud je to možné. My tedy plánované těžby nenavyšujeme."

O tom, že situace není až tak dramatická, svědčí možná i to, že na pracující těžaře jsme narazili až na třetí vytipované lokalitě. Dvě předchozí už byly kolem poledne uklizené.

autor: lcz
Spustit audio