Ve dvou volebních obvodech v Královéhradeckém kraji si voliči vyberou nového senátora

30. září 2022 08:56
Volby 2022 – Hradecký kraj

V desítkách obcí a měst v Královéhradeckém kraji se dnes znovu otevřou volební místnosti. Po uplynulém týdnu, kdy jsme mohli volit v komunálních volbách, je teď na programu druhé kolo voleb do třetiny Senátu. Podrobnosti připomeneme s reportérem Tomášem Lörinczem.

Ve kterých okresech a obcích tedy půjdou voliči znovu k urnám?

Čtěte také

Pokud se bavíme o Královéhradeckém kraji, tak jde hlavně o okres Jičín, tedy volební obvod 37. Tam se jedná o obce v okrese Jičín, ale i o část obcí a měst ve Středočeském kraji, třeba Městec Králové nebo Lysou nad Labem - ta je sice z kraje Prahy 25 kilometrů autem, ale pořád je to tedy volební obvod Jičín.

A podobný přesah je i na Pardubicku, kde sice leží většina obcí z volebního obvodu 43 v Pardubickém kraji, ale vybírat senátora půjdou i lidé například v Chlumci nad Cidlinou, Převýšově nebo v Lovčicích v Královéhradeckém kraji. Volit se bude v obvyklých časech, tedy dnes od 14 do 22 a zítra od 8 do 14 hodin.

Ve druhém kole senátních voleb jsou už jen dva kandidáti. Připomeňme kteří.

Čtěte také

Na Jičínsku to jsou Tomáš Czernín z TOP09 za koalici Spolu a Jaromír Dědeček z hnutí ANO. První kolo bylo na Jičínsku hodně vyrovnané, oba od sebe nakonec dělilo jen zhruba 1500 hlasů.

Pokud jde o Pardubice, tedy volební obvod 43, tam jsou ve druhém kole dosavadní primátor Pardubic Martin Charvát z hnutí ANO a Miluše Horská z KDU-ČSL, ta nasbírala v prvním kole zhruba o pět procent hlasů víc než její soupeř.

A kdy budeme znát jména nových senátorů?

Čtěte také

Pokud se nestane nic mimořádného, mělo by to být zítra pozdě odpoledne nebo v podvečer. Ve druhém kole senátních voleb bývá obvykle nižší účast než v kole prvním, kdy přišlo v obou volebních obvodech přes 40 procent voličů.

A za druhé, vybírat se tedy bude už jen ze dvou kandidátů, takže volební komise nemusí sčítat a řešit preferenční hlasy nebo kandidáty, zaškrtané napříč stranami. Počty by tedy měly být jednoduché a rychlé, dá se předpokládat, že první dílčí výsledky budou k dispozici už pár desítek minut po uzavření volebních místností.

Jména nových senátorů vám v našem vysílání samozřejmě řekneme, hned jak je budeme vědět.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související