Ve Dvoře Králové nad Labem strávily desítky lidí noc na ulici. Chtěli tak podpořit bezdomovce

24. listopad 2023 10:21

Deset českých a šest slovenských měst se letos zapojilo do benefiční a vzdělávací akce Noc venku. Jejím cílem je podpořit lidi bez domova a současně bořit mýty a předsudky spojené s bezdomovectvím. Součástí je i sbírka potravin. 

Ve Dvoře Králové nad Labem dárci potřebným přinesli víc než 3600 kusů trvanlivých potravin a drogerie, někteří si navíc na jednu noc vyzkoušeli život na ulici.

Čtěte také

Jednou z hlavních myšlenek benefiční akce Noc venku je seznámit veřejnost s tím, jaké je to žít na ulici. Vyzkoušet si to mohou lidé tak, že symbolicky přespí jednu noc pod širákem. Skupina studentů se právě teď domlouvá, jak postaví provizorní přístřešek z kartonových krabic. A zvolili si pro to pěkné místo. Z jedné strany ho chrání zeď a z druhé staví dvojitou bariéru z kartonů.

„Doufáme, že nám to bude stačit. Nepředpokládáme tedy, že nám v tom bude úplně teplo, ale aspoň by to mohlo posloužit k odolnosti vůči větru a dešti. Mělo by to fungovat, věříme, že to bude praktické,“ říká Jakub.

A doplňuje, v čem se chystá strávit noc. „Budu spát v mikině a teplácích. A vlezu si do spacáku, který bude umístěn samozřejmě na kartonu. Pro mě to bude premiéra. Spolužáci už tuhle akci několikrát absolvovali, ale já jsem tu s nimi letos poprvé.

Čtěte také

Hlavním smyslem akce je osvěta a poznání toho, jak žijí lidé na ulici. Pro Jakuba je to současně i dobrodružství.
„Já bych řekl, že je to obojí. Podpora akce, kde se lidé dozví spoustu informací, třeba o tom, jak fungují azylové domy. A současně je to i určitá zábava s kamarády, protože vyzkoušet si to na vlastní kůži je nejlepší, doplňuje Jakub.

V partě studentů, kteří přespí venku, je i Michael. Ten si vybírá místo, kde stráví noc. „Pokusím se, aby to bylo někde mezi ostatními lidmi. Aby mi bylo větší teplo. Jen nevím, jestli se mi podaří dohodnout s ostatními.

Přímo na ulici přespala v rámci Noci venku ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku zhruba dvacítka osob. Symbolicky se k nim letos přidalo asi 50 dětí, které přespaly ve svých školách.

Spustit audio

Související