Při charitativní akci Noc venku ve Dvoře Králové nad Labem můžete přinést i trvanlivé potraviny

23. listopad 2022 08:05

Radnice ve Dvoře Králové nad Labem se i letos ve spolupráci se sociálními pracovníky a dobrovolníky zapojí do takzvané Noci venku. Při té se ve čtvrtek 24. listopadu zájemci mohou seznámit s problematikou bezdomovectví. Třeba tak, že se skutečnými lidmi bez domova přespí na ulici. Přinést lidé mohou i trvanlivé potraviny, které pak poslouží například klientům královédvorské noclehárny a azylového domu.  

Čtěte také

Vcházím do garáže, která slouží jako sklad potravin pro potřebné. Je tu se mnou vedoucí noclehárny a azylového domu ve Dvoře Králové nad Labem Žofie Stanislav Lupač.

Společně se díváme na potraviny, kterými jsou zaplněné regály. Je tu spousta konzerv a trvanlivých potravin, které zdejší klienti nejčastěji využívají. „Především těstoviny, rýži, různé instantní polévky, samozřejmě masové konzervy a paštiky. Ale máme i suroviny pro přípravu jídel, jako je mouka, olej, kečup. Lidé si z našich surovin mohou libovolně vařit.“

Ve skladu v areálu Azylového domu a noclehárny je několik tisíc kusů nejrůznějších potravin, slouží jako zásobárna i pro další zařízení města. „Věcí máme relativní dostatek, vždy je ale nutné mít nějakou rezervu.

Čtvrtý ročník charitativní akce Noc venku v ulicích Dvora Králové nad Labem

Vcházím do kuchyňky, která slouží jako zázemí pro klienty azylového domu. Je to současně společenská místnost. Jsou tady dva klienti, kteří potravinovou pomoc pravidelně využívají. „Guláš z konzervy mám třeba nadvakrát i natřikrát. Potom nějaké polévky, těstoviny a rýži. Aby se zkrátka člověk najedl, říká Josef.

Čtěte také

Další z klientů zdejšího azylového domu, Mirek, popisuje svoji dnešní snídani. „Snídal jsem rohlík se salámem. Ty balíčky, které nám tu dávají, jsou opravdu výborné. To je paráda, hodně nám to pomáhá.

Potřebným mohou lidé pomáhat během celého roku. Aktuálně mají možnost přispět během takzvané Noci venku. Akce, při které si mohou zájemci vyzkoušet přespání pod širým nebem. Každoročně při ní ale probíhá i velká sbírka potravin.

Spustit audio

Související