Vánoční kapry nakoupíme před Štědrým dnem až na výjimky za stejné peníze jako v loňském roce

15. prosinec 2019 10:46

Rybářské firmy v Královéhradeckém kraji už většinou vědí, za kolik budou prodávat vánoční kapry. A my pro vás máme dobrou zprávu - i když to v sezóně vypadalo, že se dalšímu růstu cen nevyhneme, nakonec ryby nakoupíme za stejné ceny jako vloni. Rybám se v letošní sezóně totiž kvůli příznivějšímu počasí dařilo lépe. 

600 tun kaprů dodá na vánoční trh Rybářství Chlumec nad Cidlinou, které se s tímhle množstvím stává největším regionálním dodavatelem.

Čtěte také

Ředitel Ladislav Vacek potvrdil, že ceny zůstanou stejné jako před loňskými svátky.
„Na sádkách je cena 85 korun za kilogram každého kapra bez rozdílu jedničky a výběru. A na stáncích, které provozuje naše společnost, budeme mít cenu podle míst. Od 95 do 100 korun za kilogram tržního kapra první třídy a od 104 do 110 korun za kapra výběrového."

Stejné jako vloni - i když o něco vyšší než v Chlumci - drží ceny i v Kolowratském rybářství v Opočně. To má pro vánoční stoly připraveno 100 tun ryb.

Podle vedoucího správy tamního rybářství Václava Kalendy zdraží přibližně o tři koruny na kilogram některé druhy vedlejších ryb, třeba amura, kapr zůstává na stejné ceně.
„Kilo kapra bez rozdílu nějaké kategorie je za 96 korun."

Až příští týden chtějí podle baštýře Jana Hýska definitivně stanovit ceny hradecké Městské lesy, další z významných regionálních producentů ryb. Odhady firmy z přelomu léta a podzimu ale naznačují, že by ani tam neměla jít cena nahoru.

Ve všech případech je řeč o cenách v přímém prodeji, ceny na stáncích mohou být trochu jiné - a vyšší, než na sádkách.

Podle ředitele rybářství Chlumec Ladislava Vacka se ceny mohou lišit třeba podle lokality prodeje.
„Reagujeme také v některých místech na konkurenci. Praha je například dražší a některá místa jako Hořice, tady v okolí Nový Bydžov či Chlumec nad Cidlinou, jsou levnější. Je to blíž, tedy máme i o něco nižší náklady na přepravu. Takže cena odráží všechny aspekty, které jsou s tím spojeny."

Rybářské firmy vedle prodeje živých ryb chystají i letos prodávat ryby zpracované, ať už z pojízdných prodejen nebo přímo na sádkách.

Ladislav Kalenda z Opočna očekává i letos zájem hlavně o zpracované kapry.
„Co se týče onoho hlavního výrobku, tak tím jsou chlazené prořezané filety z kaprů a tam nám ročně stoupá poptávka o 10 až 20 procent."

Nárůst poptávky po zpracovaných rybách vnímají i v Chlumci, je ale třeba říct, že prořezané kapří filety se pohybují v jiných cenových relacích než živá ryba - za kilogram si zpracovatelé účtují obvykle 250 až 300 korun.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související