Vánoční kapři budou letos na stáncích o něco dražší než vloni. O kolik a kdy začne jejich prodej?

12. prosinec 2021 08:49

Rybářské firmy oznámily své ceny pro předvánoční prodej kaprů, ve srovnání s loňskem budou o něco vyšší. Stejně jako v minulých letech bude nejlevnější ryby možné koupit přímo na sádkách, u stánků si připlatíme i 30 korun na kilogram. Prodejní místa by měla většinou zůstat stejná jako vloni. 

Čtěte také

„Kaprů je letos tak akorát a je o ně docela zájem. Někteří kolegové se obávají, aby náhodou nebyli 23. prosince vyprodáni,“ říká ředitel chlumeckého rybářství Ladislav Vacek.

Podle něj může zájem o vánoční kapry ovlivnit i koronavirová situace. Řada lidí, kteří jezdí na svátky pravidelně třeba do zahraničí může letos zůstat doma a bude si připravovat typické české Vánoce, tedy i s kaprem.

Stojíme na sádkách v Chlumci nad Cidlinou, kde budou rybáři v úterý, ve středu a ve čtvrtek v předvánočním týdnu ryby přímo prodávat. „Budeme letos kapra prodávat bez rozdílu váhové kategorie za 90 korun za kilogram.“

Čtěte také

Tohle je ale cena, která platí přímo na sádkách. Ta je nižší než na stáncích a je podobná jako například v Opočně. Kde tamní Kolowratské rybářství chce za kilogram kapra 95 korun.

Kapři na stáncích jsou dražší. Nejnižší cena se podle Ladislava Vacka dá odhadovat na 105 až 108 korun za kilogram. Ve velkých městech potom i přes 120 korun.

U nižší cenové hladiny se bude i letos kapr z Hradeckých městských lesů. Tam po zdražení o pětikorunu za kilogram budou na ceně 110 korun.

Prodej vánočních kaprů z hradeckých městských lesů

Roste také zájem o zpracované ryby. Tam se ale dá předpokládat výraznější cenový nárůst. „Aktuálně jsou zpracované ryby hodně žádané. Hlavně filet z kapra, protože lidé si to nechtějí dělat doma. Takže cena pro letošní rok je 319 korun za kilogram,“ popisuje Václav Kalenda z Kolowratského rybářství v Opočně.

U pracovaných ryb ceny rostou rychleji vzhledem k nárůstu nákladů na energie nebo pracovní sílu.

Čtěte také

Zpracované rybí produkty zdražily i v Chlumci nad Cidlinou, jak potvrzuje Ladislav Vacek. „Výrobky prodáváme pouze a jen velkoobchodu nebo maloobchodu. Cenu jsme jim zvedli zhruba o nějakých 10 až 13 procent.“

Rybářské společnosti doufají, že budou mít na předvánoční období dostatek brigádníků. Pokud by pracovníků nebylo dost, má například chlumecké rybářství v záloze jedno řešení. „Stánky, kde se prodávalo málo, tak bychom ani nezprovoznili a myslíme si, že by to zákazníci ani nepoznali,“ dodává Ladislav Vacek.

Předvánoční stánkový prodej kaprů začne letos většinou v úterý 21. prosince.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související