Vánoční hvězda pochází z Mexika, kde ji pěstovali už Aztékové pro její krásu a údajné léčivé účinky

22. prosinec 2022

Naším hostem je Jiří Šimůnek, učitel odborného výcviku oboru zahradník na Střední škole služeb obchodu a gastronomie v Hradci Králové. A naším tématem je péče o vánoční hvězdy, případně také vánoční stromky, pokud někdo neodolal a zkusil letos koupit takový stromeček v květináči.

Vánoční hvězda už léta patří k našim Vánocům. Ale není to původní rostlina, takže jak to musíme zohlednit?
Rostlina známá pod názvem Vánoční hvězda nebo také Poinsettia, je v podstatě Pryšec nádherný pocházející ze střední Ameriky z oblasti Mexika, kde ji pěstovali už Aztékové pro svou okrasnost a údajně i pro léčivé účinky. Tady bych ale rovnou mohl zmínit, že latexová šťáva, která někdy vytéká z poranění této rostliny, je jedovatá.

Vánoční hvězda je velice citlivá na mráz. Rovnou s ní jděte co nejrychleji domů A zálivka musí být pravidelná, ale spíše mírná.
Jiří Šimůnek, zahradník

Takže bych posluchačům poradil, aby si dali pozor a nezanesli si například tuto šťávu do oka. Tam by to mohlo být velice nepříjemné. Jinak se této rostliny ale nemusíme nijak bát.

Do Evropy se dostala někdy v první polovině 19. století a v současné době jednou z nejpěstovanějších rostlin na světě. Za zmínku stojí říci, že třeba jen ve Spojených státech amerických se jí každoročně vypěstuje více než 70 milionů kusů.

Jakou má šanci, že se jí bude dařit v našich podmínkách?

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že je to rostlina z teplých oblastí, tak pokud jí zajistíme vhodné teplotní podmínky, tak se pěstovat samozřejmě dá. Při výběru Vánoční hvězdy vždy dbáme na to, abychom si ji nevybírali někde z venkovního prodeje. Vždy v kamenných obchodech, kde se vytápí.

Rostlina je velice citlivá na mráz, to je pro ni naprosto fatální. A neměla by být delší dobu vystavena ani teplotám okolo 10 stupňů. Ideální je pokojová teplota 16 až 18 stupňů. Ovšem snese samozřejmě i vyšší teploty, ale tam se potom urychluje její odkvetení.

Můžeme natrefit na rostliny v různé kondici, jak by tedy měla hvězda vypadat, abychom měli naději, že ji přivezeme v pořádku domů?
Vybíráme takovou rostlinu, která na první pohled vypadá zdravě, není zavadlá, nemá zažloutlé listy, žádné poškození, například od transportu. To, jestli už předtím nastydla, to samozřejmě nejsme schopni pohlídat, ale budeme důvěřovat, že je obchodník seriózní a že se to nestalo.

Čtěte také

Poctivý prodejce nám rostlinu pečlivě zabalí, čím je venku větší chladno, tím lépe klidně i do několika vrstev papíru. Doporučil bych dát si ji ještě do další igelitové tašky a hlavně nikde se s ní příliš neprocházet venku, rovnou s ní co nejrychleji domů nebo do vytopeného auta.

Nenechávejte ji v autě stát na parkovišti třeba celý den, kde by klesla teplota ke zmíněným 10 stupňům. Tam bychom si zadělali na problém. Ona reaguje poměrně rychle a už během několika málo dnů by nám po přenesení domů do interiéru začala žloutnout a shazovat listy. Bylo by poměrně rychle rozhodnuto o jejím konci.

A kam ji doma postavit, kde je pro ni ideální místo?

Čtěte také

Vánoční hvězda určitě potřebuje dostatek světla. Nedával bych ji úplně na jižní okno na přímé zimní slunce. Sice toho sluníčka v tomto období není příliš mnoho, ale přímé slunce není úplně nejvhodnější. Neměla by být ani na místě, kde jsou zdroje sálavého tepla. Pozor, rozhodně ne na ústřední topení. I krby jsou naprosto nebezpečné pro tuto rostlinu.

Je dobré ji dát někam stranou, protože rostlina nemá ráda ani průvan. A zálivka musí být pravidelná, ale spíše mírná. Hlídat si to, sáhnout prstem na substrát, a pokud se nám zdá, že je povrch substrátu mokrý, nezalévat. Počkat ještě den nebo dva. Když se povrch substrátu suchý, zalijeme, ale nenecháme vánoční hvězdu stát v misce s vodou. Opravdu zalévat spíše méně než více.

Celou vánoční radioporadnu se zahradníkem Jiřím Šimůnkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související