Pěstitel jmelí Daniel Bozner ze Smiřic rozdává celý život lidem štěstí

11. prosinec 2016

Říká se, že jmelí přináší štěstí. K vánočním svátkům neodmyslitelně patří. A v těchto dnech vrcholí jeho sklizeň. Většinou pro něj musí stromolezci vysoko do korun stromů. Daniel Bozner ze Smiřic se věnuje pěstování a šlechtění jmelí déle než čtvrt století. Má ho plnou zahradu a navíc k jeho sklizni ani žebřík nepotřebuje. Natrhané jmelí pro štěstí rozdává přátelům.

S Danielem Boznerem vstupujeme do jeho zahrady. Když se člověk kolem sebe podívá, tak jmelí roste v podtatě úplně všude. A úplně na všem.

„Snažím se ho vypěstovat na všech stromech na kterých to může růst. Z ovocných stromů to jsou hlavně jabloně. Na těch to roste bez problémů. Na hrušních a švestkách to roste špatně. Nebo spíš vůbec neroste," vysvětluje Daniel Bozner.

Čtěte také

Na hrušku jsem narouboval hloh a na ten jsem nasel jmelí. Takže na hrušce, na které vůbec neroste, může jmelí růst na hlohu.Daniel Bozner, pěstitel a šlechtitel jmelí

Co se podařilo nečekaného při pěstování jmelí?
„Podařilo se mi jej teď vypěstovat na ochmetu. To je poloparazit, který roste na dubech. A na to jsem nasel jmelí. A na hrušku jsem narouboval hloh a na ten jsem nasel jmelí. Takže na hrušce, na které vůbec neroste, může jmelí růst na hlohu," usmívá se Daniel Bozner.

Přestože je jmelí bílé nejrozšířenější poloparazitickou rostlinou českých dřevin, jsou všechny jeho poddruhy zapsány na Červeném seznamu cévnatých rostlin ČR. Díky způsobu růstu a přetrvávající zelené barvě je opředeno mnoha pověrami a mýty a jako bylina má široké uplatnění v léčitelství. (Wikipedie)

A co mráz? Nevadí jmelí?
„Nevadí. Je to běžná rostlina, která tady žije od nepaměti. 20 milionů let. Takže vydrží mrazy do mínus 25 stupňů bez problémů. Špatně se sklízí když hodně mrzne. Snadno se rozlamuje. Ale to je při mrazech se vší zelení stejné," říká Daniel Bozner.

Stromy jsou jmelím doslova obalené
V korunách stromů tvoří veliké koule. Jak dlouho trvá, než takové jmelí vyroste? I na to má Daniel Bozner odpověď: „Velká koule vyroste tak za 10 let. Dobře vidět je tak za 4 až 5 let. První rok není skoro vidět. Je to malý, zelený klíček. A první lístky vyrostou až za dva roky po výsevu."

Jmelí je opředeno mnoha pověrami a mýty

A jaké počasí je optimální pro sklizeň jmelí?
„Když je slabě nad nulou. Ideální je, když je jmelí rozmrzlé. Teď je mráz a když se hází z vysoké výšky ze stromů, tak se úplně rozláme na maličké kousky. Já sklízím větvičky, které jsou víc osvětlené nahoru. Jsou pevnější. Na slunci je jmelí pevnější, dále vadne, ale zase je víc žluté. To je nevýhoda. Ve stínu je víc takové měkčí, ale má tmavší zelené listy," doplňuje Daniel Bozner.

A dodává: „Jmelí pomáhá i prostřihání. Když se to vezme opatrně, pak jsou silnější výhony a jmelí je i hezčí."

Jmelí by o Vánocích nemělo chybět v žádné domácnosti.

Jmelí je opředeno mnoha pověrami a mýty
Spustit audio