Vánoce mají být voňavé. Recept na nervové sušenky, které odplavují ze srdce hořkost

21. prosinec 2017

Zdraví z bylin a vánoční bylinky. V naší radioporadně na toto zajímavé téma hovořila Mgr. Ilona Nápravníková. Jak vyzrát na rýmu a nachlazení pomocí bylinek? Zdravé recepty. 

Asi nejtypičtější vánoční vůní je skořice a vanilka. Jaké další bylinky by Ilona Nápravníková k Vánocům doplnila? "Přidala bych badyán, to jsou takové ty nádherné hvězdičky, které většinou používáme pouze na ozdobu. A přitom jsou neuvěřitelně léčivé. A ještě bych připojila hřebíček a kardamom. Ten má úžasné léčivé účinky co se týká chřipky a nachlazení." 

Nemletý kardamom vypadá jako trošku svrasklý oříšek velikosti fazole. Když se rozřízne, tak uvnitř uvidíte zrníčka trošku větší než mák. Mohou být černá, hnědá i světlá. Když chcete využít léčivé účinky kardamomu, tak tato zrníčka rozdrtíte předními zuby a držíte je v puse tak dlouho, co to vydržíte. A pak polknete.

Kardamom

Kardamom je přírodní desinfekce. Je to takový vrah všech bakterií a virů co začínají u nosu, vedlejších nosních dutin, nosohltanu, krku a průdušek. Nepřítele v těle vám kardamom pomůže zničit. Můžete použít až 5 oříšků za den. Když je vám hodně zle, tak můžete množství zvýšit až na 8.

A užívá se také při duševním neklidu a při nervozitě. Kardamom tedy k Vánocům rozhodně patří. 

Recept na nervové sušenky s bylinkami:
Na 1 kilogram dobré mouky přidáte 300 gramů třtinového cukru, půl kilogramu másla a 4 celá vajíčka. Uděláte klasické sušenkové těsto. Ale přidáte do něj 45 gramů mletého muškátového oříšku, 45 gramů mleté skořice a 10 gramů mletého hřebíčku. Těsto necháte přes noc odpočinout. Druhý den jej vyválíte a uděláte sušenky. Pečou se maximálně 5 až 6 minut při 180 stupních Celsia. A když na vás přijde neklid a nervozita, sáhnete po sušence. A pak budete cítit, jak z vás odplavuje všechno zlo, které by na vás mohlo sednout. A odplavují ze srdce hořkost.
Chutnají skvěle! Dá se jíst 5 až 8 sušenek za den.

Skořice a badyán. Ty se připravují již složitěji. Badyán má spoustu užitečných vlastností, které nám pomohou při nadýmání, bolestech břicha, přejedení, zácpě. A také léčí nespavost. Měli bychom jej spařovat horkou vodou. Asi 10 hvězdiček nalámeme na kousky, spaříme horkou vodou a necháme 20 minut louhovat. A pijeme jako čaj. Když cítíme, že na nás leze nějaké nachlazení.

Abychom uvolnili všechny léčivé látky, které ve skořici jsou, musíme ji naložit do lihu a vyrobit si z ní tinkturu. Kyselina skořicová má dokonce i antimykotické, tedy protihoubové účinky. 

Badyán

Také jmelí patří k Vánocům. A je to neuvěřitelně léčivá bylinka. Má pozitivní účinky na krevní oběh a na vysoký tlak. Výtažky ze jmelí jsou také oficiální součástí léků při onkologických onemocněních. 

Pozor, jmelí ale nesmíte vařit! Tím byste zničili všechny účinné látky. Jmelí se musí macerovat za studena asi 6 hodin. Potom jej slejete a vypijete. 

Další zajímavosti a recepty se dozvíte, když si pustíte zvukový záznam radioporadny.

Skořice, badyán a hřebíček

Léčivé rostliny jsou součástí přírodního bohatství Země. Obsahují vše, co je potřeba k navrácení nebo udržení zdraví. Jak se říká, není na světě bylina, aby na něco nebyla.

Bylinky jsou zdrojem znalostí a inspirací i pro farmaceutický průmysl. Jsou šetrnější a přirozenější než uměle vyrobené léky. Ty obsahují většinou jen jednu jedinou účinnou látku. Každá bylinka jich obsahuje desítky i stovky. Některé ještě nebyly podrobně prozkoumané, ba ani pojmenované.

V rostlinách probíhá obrovské množství složitých chemických pochodů a procesů. Základním, který si všichni asi vybavíme ze školy, je fotosyntéza. Při té zelené rostliny umí to, co my ne. Využít sluneční energii k přeměně vody a kysličníku uhličitého a vázat ji v cukrech. Na fotosyntézu okamžitě navazují další reakce, při kterých rostlina dokáže z anorganických látek vytvořit bílkovinu a dále tuky a organické kyseliny. Tyto látky nazýváme primární metabolity.

V rostlinách však chemické reakce pokračují dále a mimořádně složitými postupy vznikají takzvané meta sekundární metabolity. To jsou velmi složité organické látky. 

Každá rostlina obsahuje jiné sekundární metabolity a většinou jen v minimálním množství. A právě tyto sekundární metabolity mají významný léčivý účinek na lidský organismus.

Bylinky pěstované na zahradách, balkonech bytů či parapetech oken se staly hitem
autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související