Václav Souček: Za nedělním obědem

Máme čtvrtek, a vypadá to, jako že je to už minulost. Ale přesto - pustit si k nedělnímu obědu televizní Otázky Václava Moravce znamená, že se člověku místy roztřese lžíce s polévkou. 

Ohnivý spor o zdravotnictví mezi Petrem Fialou a premiérem Andrejem Babišem předznamenal výzvu ODS, hodnou Jana Koziny - do roka a do dne by hnutí ANO ve spolupráci s ODS v Poslanecké sněmovně zrušili superhrubou mzdu. Premiér vzornou nabídku odmítl s připomínkou, že superhrubou mzdu zaváděla ODS a přičetl hříchy z jejího vládního působení, s použitím jazykového novotvaru „ Šnajdroidi".

Václav Moravec

Dlužno podotknout, že aktuální předseda ODS chladně výtkám odolává s odvoláním, že co bylo, bylo, a už není… což zase připomíná Švandrlíkova majora Terazkyho.

Není snadné být štítem a terčem opoziční partaje v dobách, kdy slamník státního rozpočtu je vládou poměrně slušně futrován v proleželých místech.

Pánové se loučili podobně rozpačitě, jako výše zmíněný strávník s nedělním obědem. Jistou úlevu však konfrontace názorů přinesla; nejviditelnějším politikem těžce zkoušené politické strany se nestal - byť jen na pár hodin pochybné slávy - profesionální provokatér.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.