Václav Souček: Ve znamení rovnosti

Sluší se připomenout výtečnou myšlenku, že velké trampské sešlosti svědčí přízeň počasí, příznačná pro červnovou rovnodennost. O amfiteátru ve Svojšicích u Přelouče, sloužícímu tehdy přehlídkám dechovek, věděla legendární pardubická Stopa. Tehdejší osvícený šéf Osvětové besedy ve Svojšicích Jan Lipavský - sám aktivní muzikus - vyšel vstříc nabídkám pardubického PKO a pražského Folk a country klubu.

Tak spatřil světlo světa Svojšický Slunovrat, festival trampské a folkové hudby. Od skromných, zkušebních začátků narostl do třídenního trvání a tisícových návštěv každým rokem ve stejnou dobu. Odprezentoval celou plejádu tehdejších trampských kapel a osobností od Jaroslava Velínského a bratří Ryvolů a vyvedl do světla posluchačské přízně jejich následníky. Stal se místem zrodu dalších fenoménů, za všechny jmenujme skupinu Hop Trop. V osmdesátých letech dvacátého století se postupně vyprofiloval ze zájmové umělecké činnosti do neoficiálního hnutí, mírotvorně naléhajícího na pozitivní změny ve zkostnatělých společenských strukturách.
Výtvarný symbol vymyslel pro Svojšický Slunovrat Josef Kobra Kučera. Usměvavé slunce s dvanácti ručičkami pro někdejší aktéry a účastníky trvale znamená, že přiložíte-li ruku k dobrému, společnému dílu, slunce nad Vámi vždycky znovu vyjde.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete každý den v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.