Václav Souček: V konci třetí dekády

Za třicet let od památného listopadu 89 zažila naše politická scéna spoustu odcházení, slavných i neslavných návratů, hokuspokusů o podíl na výkonu moci, řadu ministran a paktování, dokonce jedno nezdařené „Sarajevo“. Od roku 1993 probíhají tyto inscenace na dvou scénách, u nás, a u sousedů na Slovensku. 

Což o to, vztahy máme vždycky ty nejlepší, došlo snad jen na nějaké konflikty na březích řeky Moravy, kde si rybáři ondyno kradli vidličky a ručně vyměňovali názory o suverenitě na zakrmených místech.

Mnozí pamatujeme Vladimíra Mečiara, když se loučil před kamerami s politickou kariérou a veřejností dojemnou písní „Spánembohem idem od vás, neublížil jsem, neublížil jsem žádnému z vás…“.

Vladimír Mečiar

To se stalo, to se nezdálo; leč nezdolný Vlado oznámil v půli letošního léta poněkud tajemně comeback a založení nové strany. Možná je to z těch veder, nebo právě není u sousedů dost prostředků na zřízení matadorovy vlastní knihovny.

Kdo se hodlá pídit, oč vlastně jde, nechť se obrátí k titulu proslulého románu Ladislava Mňačka.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: O odcházení

    Když si odmyslíte „národní podnik", zůstává značka. Soběslavská JITONA měla a má mezi nábytkáři vynikající pověst. Měla nápaditá technická řešení a vysokou trvanlivost.

  • Václav Souček: Střípky

    Omladina má svoje starosti a míní být vyslyšena a respektována. Není-li jí sluchu dopřáno, bere se za své jinými způsoby a revoltuje. Ekologické záležitosti jí nejsou cizí.

  • Václav Souček: Krátká

    Glosa by měla být výstižná a krátká. Stávají se takové, v kategorii odposlechnutých. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.